Archivum

LátogatókUnited States 64.6%United States
Hungary 17%Hungary
Sweden 6.6%Sweden
Denmark 3.7%Denmark
Romania 2.2%Romania
Ukraine 1.7%Ukraine
Norway 1.4%Norway
Russian Federation 0.9%Russian Federation
France 0.7%France
Israel 0.2%Israel
United Kingdom 0.2%United Kingdom
Switzerland 0.2%Switzerland

Tegnap: 1
Múlt hét: 26
Mostani hónap: 48
Múlt hónap: 302
Összesen: 448


Virtuális könyvtár

 

Az Ághegy Ötlettára

A szerkesztő kérdéseire válaszol a honlapszerkesztő

Tar Károly : - Mivel elkövetted az évszázad legnagyobb jótettét, nem kerülheted el magyarázatát, használati utasítását sem. Mi a célja az Ághegy Ötlettárának?

Sándor Attila: - Főleg Nálatok, „nyugatiak”-nál, sokat hangoztatják /talán jogosan/, hogy „az idő pénz”. Nos, az Interneten való adatok keresése időbe telik, nem mindenkinek van erre elégséges szabad ideje és tehetsége. Szerintem, nem érdemes a spanyolviaszt újra és újra feltalálni, időt pazarolni erre, s ha már valaki végigjárta ezt az utat, megtalált bizonyos hasznos adatokat, akkor bűn lenne azt meg nem osztani másokkal is. Az Ötlettár ennek az egymás segítésének, a keresési idő lerövidítésének egyik lehetősége szeretne lenni.

T.K.: - Az Ághegy ezután minden olvasóját megajándékozza egy olyan ingyen-könyvtárral, amelynek ott a helye minden gondolkodó ember közelében. Aki szereti a könyvet, rossz ember nem lehet. Aki használja az Ághegy Ötlettárát még egy lépéssel közelebb kerül céljaink eléréséhez. Szerinted melyek ezek a célok?

S.A.: - A „célt” ki-ki saját maga szabja meg. Mindenkinek megvan a saját maga érdeklődési területe. A két folyóirat (Ághegy és Magyar Liget) és azok honlapjai, profiljukat tekintve (ezt Te mint alapító határoztad meg) kulturális, humán beállítottságúak. Ennek megfelelően az Ötlettárban fellelhető könyvek, utalások, elérhetőségek is ezt a nyomot követik. Feltételezem, hogy az ezt a szöveget olvasók javarésze még emlékszik és tudatában van annak, mit jelentett 1989 előtt „a könyv” a Magyarország határain kívül élők számára, akiknek barátaik hátizsákokban elrejtve csempésztek be egy-egy könyvet. Nos, én például (feltételezem, velem együtt nagyon-nagyon sokan), egyszerűen nem tudok eleget csodálkozni, hálálkodni ezért a majdnem korlátlan lehetőségért, hogy „karnyújtásnyira” ott van, elérhetőek, hozzáférhetőek, olvashatóak a legjobb, hőn áhított könyveknek, folyóiratoknak a sokasága. Ez számomra súrolja a csoda határát. 

Visszatérek kérdésedre a célt illetően. Vörösmarty mondta, kérdezte a Gondolatok a könyvtárban:

„De hát hol a könyv mely célhoz vezet?/Hol a nagyobb rész boldogsága?/ - Ment-e A könyvek által a világ elébb?”

„Hogy a legalsó pór is kunyhajában/ Mondhassa bizton: nem vagyok magam!/ Testvérim vannak, számos milliók;/ Én védem őket, ők megvédnek engem./ Nem félek tőled, sors, bármit akarsz./ Ez az, miért csüggedni nem szabad.

Köszönjük élet! áldomásidat,
Ez jó mulatság, férfi munka volt!”

T.K.:- Miért tartod magad is nagyon fontosnak a szórványban/foszlányban élő magyarok ilyetén való kötödésének bővítését?

S.A.: - Kapcsoljuk ide, folytassuk, ismételjük az előbbi Vörösmarty idézetet s hangsúlyozzuk: a szórványban vagy bárhol élő magyaroknak, hogy

„nem vagyok magam!

Testvérim vannak, számos milliók;

Én védem őket, ők megvédnek engem”

T.K.: - Nyilvánvalóan miközben összeállítottad ezt a terjedelmes könyvtárat, magad is használtad. Milyen tapasztalatokra tettél szert? Milyen tanácsokkal segítheted a hatalmas anyagban való bóklászást?

S.A. : - Az Interneten való kezdeti „kalandozásaim” jutnak eszembe, amikor elkezdtem, elindultam egy bizonyos adat, könyv, bármi keresésére s egy idő után azon vettem észre magam, hogy teljesen máshol vagyok, egyebet olvasok, mint amit kezdetben akartam megkeresni. Ezt bizonyára mások is tapasztalták. Szóval, nagyon konok módon kellett ragaszkodnom a kitűzött célhoz, s közben ismételgetni magamban, hogy mit akarok, mit keresek. Egészen más, amikor azt mondja az ember, hogy például. most egy félórát kalandozok, erre, arra, szórakozom, engedem magam bárhová „dob” tovább egy-egy link, utalás.

Amint látod, az Ötlettár felépítésében igyekeztem bizonyos mértékig szigorúan ragaszkodni, hogy egy-egy rovat, alá azok a könyvek, anyagok kerüljenek, amelyek tényleg oda is tartoznak, ahhoz a témához.

Talán láttad az egyik felhívásomat, ajánlatomat, hogy nagyon szívesen segítek bárkinek bizonyos adatok felkutatásában, meglelésében. Jó néhányan már igénybe is vették ezt a „szolgáltatást”, főleg azok, akik nem annyira jártasak a számítógép, az Internet világában.  

T.K.:- Igaz-e, hogy ez egyben amolyan mozgó könyvtár is? A mai és a holnapi digitális hordozók, mindenféle telefonok és immár zsebbe való lapgépek lehetővé teszik, hogy ne csak otthon, hanem akárhol is legyünk, könnyen használhatóvá tegyék ezt a könyvtárat? Milyen eszközöket ajánlsz fiatal és korosabb olvasóinknak?

S.A.: - Úgy van. Szerintem, ahhoz, hogy ennek a majdnem korlátlan lehetőségnek haszonélvezői lehessünk, elég egy Internet kapcsolat. Figyelve, hogy milyen irányba halad az Internet világa, egyre kevesebb adatot fogunk majd tárolni a saját gépünkön s ebből következik, hogy egyre olcsóbb, minél több ember számára hozzáférhetővé válik ez a virtuális világ, „könyvtár”.

Digitális hordozókat emlegettél. Kérdezem Tőled, elképzelted volna valaha is, hogy te a zsebedben (pl. több gigás sticken, amely egy doboz cigaretta ára) egész könyvtárat „cipelsz” magaddal? Nem hinném.

T. K.: - Ahhoz, hogy másokat és mindenkit biztassunk e könyvtár használatára, indítsz számolót is a látogatás gyakoriságának jelzésére?

S.A.: - Kissé furcsának tűnik számomra, hogy egy könyvet szerető embert arra kelljen biztatni, hogy íme itt az ingyen lehetőség és hozzáférés olyasmihez, amiről sokan még álmodni sem merészkedtünk. Abban igazad van, hogy a figyelmet erre fel kellene hívni.

A két honlap látogatottságát (az utóbbi két számmal kezdődőleg) „mértem”..jóllehet ezt csak én láttam. Emlékszel, amikor néha-néha figyelmedbe ajánlottam s együtt mosolyogtunk s örültünk, hogy honnan is kerülnek ki a látogatók.

A legtöbben Magyarországról, ezt követik a skandináviaiak, majd erdélyiek, továbbá az Egyesült Királyságbeliek (legtöbben Skóciából), továbbá az Egyesült Államok és Kanada.

Vannak „egzotikus” helyekről érkezők is, mint pl. a Hawaii szigetek, vagy Caucasus Online Broadband Network Tbilisi, Dushet'is Raioni, Georgia, vagy: Investelektrosviaz Ltd Moscow, Moscow City, Russian Federation, vagy: Apo, Armed Forces Europ, United States, Tvcabo-portugal Cable Modem Network Cascais, Lisboa, Portugal, avagy az utóbbi időkben egyik hűséges olvasónk: Kosovo, Serbia Proper, Serbia.

Sokszor elgondolkoztam, ezek a „hazánkfiai” hogyan is találtak rá honlapjainkra s kik is lehetnek ők?

(Lapzárta utáni megjegyzés, kiegészítés: a két honlap legfrissebb számainak látogatottsága jóval meghaladja a több mint 10.000 egyéni látogatót. Legközelebb majd erről is beszámolok. S. A)

T. K.: - Talán hasonlóan hasznosnak tartanád, az olvasók visszajelzéseit is megjeleníteni? Lehetséges volna az olvasók segítségével kiszűrni a használatlan, az elévült, a megszűnt honlapokat, és ugyanakkor ösztönözni is mindenkit, hogy újabb érdekes és értékes honlapokkal frissíthesd fel az Ághegy Könyvtárat? Kell-e féljen attól az Ághegy Ötlettár használója, hogy olyan idegen virtuális könyvtárba tévedt, ahol a használat után majd fizetnie kell a szolgáltatásaikért?

S. A.: - Nagyon hasznos volna számomra a visszajelzés.

Mindkét honlapnak van Levelezési rovata s nagy segítség lenne számomra, ha visszajeleznék például, hogy melyik linkek nem működnek, milyen rovatokat kellene bővíteni, másképp alakítani.

Remélem, hogy csak idő kérdése, amikor a Te álmod is valóra válik, hogy ténylegesen működni fog az élő „virtuális”, több tagból álló szerkesztőség, Lundtól Oslóig, Koppenhágától Erdélyig, Budapestig stb.

Ami a „félelmet” illeti, szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy az Ötlettárban szereplő könyvek, adatok nem sértenek semmilyen szerzői jogot, továbbá sem most, sem a jövőben nem kell, senki semmit fizessen ezért. (Ha mégis, akkor a számlát majd állja és kiegyenlíti a szerkesztő… Tréfáltam!)

T. K.: - Önzetlen munkáddal új szakaszához érkezett az Ághegy honlapja. Köszönet érte.

 

Elismeréssel

tartozunk Erdély szülöttjének Sándor Attilának azért a nagyszerű munkájáért, amelyet az Ághegy számára készített: kidolgozott egy nagyszerű enciklopédiát. Szakembere a programozásnak. Az általa elkészített program lehetővé teszi a böngészést bárki számára. Az Ötlettárban megtalálható minden, ami egy nagyszerű könyvtárban fellelhető. Kezdve az irodalomtól, a gyógyászaton, matematikán, növénytanon és filozófián át választ kaphatunk legtöbb kérdésünkre. Előnye, hogy nem kell idegen nyelvekkel kínlódnunk, hanem magyarul megkapjuk mindarra a választ, amit keresünk.

Úgy látszik, van valami az  erdélyi föld sóiban valami olyasmi, ami igen sok tudóst nevelt. A tisztánlátás, a céltudatosság és a szorgalom.

Sándor Attila megérdemli a dicséretet. Az Ághegy– Liget Baráti Társaság köszönettel tartozik ötletgazdag irodalmat és művészeteket pártoló munkásságáért, amely lehetővé teszi, hogy a hazától távol élők is olyan virtuális könyvtárral rendelkezzenek, amelyet bármikor felhasználhatnak a maguk, gyerekeik és unokáik szellemi gazdagítására, hagyományaink őrzésére.

Egyébként nem árt folyamatosan, ha lehetséges naponta böngészni a http://aghegy.hhrf.org címen található Ághegy honlapját és a főlapon található Ötlettár kimeríthetetlen gazdagságú kincseit.

Dr. Erdős Bartha István

Aktuális szám

Itt a Magyar Liget
új száma
Ághegy melléklettel

Magyar Liget 22 évfolyam
90. szám - 2019 /1

Ághegy II. sorozat 11. szám
2019/1. szám

 

Lapozó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2016 1. szám lapozható

 

 

2016 1. szám lapozható

 

2015 4-5. szám lapozható

 

2015 1-3. szám lapozható