Archivum

Tudósítás az idegenlégióból

Folytatás előbbi számunkból

 

    Mint írtam, négy hónapi kiképzés után feltehettem a fehér képit Castelnaudaryban a 4 RE (regiment etrangere) kiképző ezredben. Összes vizsgáim eredménye jó volt, tehát választhattam kihelyezésem helyéül Nimest. 

Ókori eredetű, római korban már virágzó város volt. Számos műemléke egyedi és épségük hihetetlenül teljes. Garnizon város, több katonai alakulat található itt, amelyek között az enyém a 2. idegen gyalogos ezred.

 

 

Mint minden kaszárnyás városban, nemcsak műemlékek vannak itt, hanem  könnyű hajlamú nők is. Ide járnak messziről azok a „fél szörnyetegek” akiknek semmi esélyük szeretőt találni a nőkre éhes katonán kívül. Annak, aki szörnyűlködik e sorok olvastán, tudnia kell, hogy az is a város világához tartozik, amiről nem olvashat a turista útmutatókban…

 

 

     Kezdjük a város ismertetését a Porte Auguste,  Augusztus császár kapujával..

Őrmesterem, szokás szerint, kikísérte a városba az újoncokat, hogy megmutassa, hova szabad betérni egy italra és hova nem. Később aztán, pontosan oda kerültem, ahova tilos volna bemennem, egy szimpatikus lebujba. Azt mondták nekem, hogy a hölgyek ott pénzéhesek, és osztozkodnak a bárossal az italfogyasztáson, minden kiürített pohár után részt kaptak. Tudták miként kell ezt csinálni, előbb a nő hívja meg a vendéget, aztán a vendég a soros. Néhányszor én voltam a soros, amíg arra ébredtem, hogy ágyba kerültem egy hölggyel, aki a nadrágzsebemben vájkál…

     Na de térjünk vissza a műemlékhez. Augusztus kapuja egyik legfontosabb volt az egykori várfalból, és a Domiciai útra nyílott két bástyájával. Később, a királyi kastély lerombolása közben találtak rá, kevesen múlott, hogy nem bontották le, nem hordták el köveit.

    Az Aréna az első század elején épült amfiteátrum, az egyik legépebb ilyen építkezés a világon, amelyben huszonötezres közönség nézhette gladiátorok birkózását és egyéb furcsaságokat. Ma, bel- és külföldi művészek jönnek, koncerteket rendeznek itt, vagy bikaviadalokat. Spanyol típusú korridákat is rendeznek, évente háromszor, amelyre annyi érdeklődő keresi fel városunkat, hogy többszörösére növekedik ilyenkor a város lakossága. Légiósként is beléphettem az arénába, többször itt rendeztünk katonai ünnepet.

  

 

 

Nem szabad kihagynia a látogatónak, a Maison Carrée-t vagyis magyarul a négyzetházat. Időszámításunk utáni 4.-5. évben készült el „Gaius Caesarnak, Augustus fiának, konzulnak; Lucius Caesarnak, Augustus fiának, választott konzulnak; a fiatalság hercegeinek". Figyelem! Ez az egyetlen teljesen ép római templom a világon!

 

 

 

 

 

 

Aki szereti a zöld övezetet, látogassa meg a Jardin de la fontaine-t  vagyis a Kút kertjét. A 18. században szépítették, a világ első publikus kertjei közül való, egy régi forrás helye körül, domb tövében épült, s vele együtt évszázadokon át a  város. A dombtetőn római őrtorony áll büszkén és titokzatosan, az időszámításunk előtti 2. évszázad óta.

    Aki ide látogat, és felkeresi a provanszi környék nevezetességeit, bizonyára nem unatkozik majd. Katonaként megtelepedve, ámulattal fogadtam magaménak az ősi város csodálatos ajándékait, és megnyugtatóan békés levegőjében örömmel építem otthonérzésemet itt.

 

 

 

 

 

Tar  Imre Charles

Aktuális szám

Itt a Magyar Liget
új száma
Ághegy melléklettel

Magyar Liget - 2019 / 4.

Lapozó

2016 1. szám lapozható

2016 1. szám lapozható

2015 4-5. szám lapozható

2015 1-3. szám lapozható