Archivum

LátogatókUnited States 64.6%United States
Hungary 17%Hungary
Sweden 6.6%Sweden
Denmark 3.7%Denmark
Romania 2.2%Romania
Ukraine 1.7%Ukraine
Norway 1.4%Norway
Russian Federation 0.9%Russian Federation
France 0.7%France
Israel 0.2%Israel
United Kingdom 0.2%United Kingdom
Switzerland 0.2%Switzerland

Tegnap: 1
Múlt hét: 26
Mostani hónap: 48
Múlt hónap: 302
Összesen: 448


Svédország

Megkésett tudósítás a Magyar Világtalálkozó szabadtéri műsorairól

   

Leblanc Győző és Tóth Éva együtt járják a világot. A Világtalálkozón, Balatonlellén is együtt szerepeltek. Leblanc az operaház tenor magánénekese, operettek bonviván szerepeiben is gyakran fellép. A magyar operett utazó nagykövetének is nevezik. De kipróbálhatta magát a Marica grófnő, a János Vitéz, a Csárdás Királynő operettekben is.Balatonlellén pl. a Magyar Világtalálkozón a Csárdás Királynő c. nagyoperettben lépett fel nagy sikerrel, Edvin szerepében, partnere, párja Szilviaként Tóth Éva, a Budapesti Televízió Kívánságműsorának szerkesztő-műsorvezetője, operaénekes volt.Senki sem csodálkozott, hogy Leblanc Győző és Tóth Éva szinte kollegális barátsággal fogadták  Balatonlellén a Svédországból érkező Simándy Adélt és a Vízparti Nagyszinpadon a Kívánságműsorban velük, segitségükkel mutatkozhatott be a nagyérdemű publikumnak.Adél svéd klubokban lépett fel eddig. A Magyar Világtalálkozóra elkötelezett magyar szívvel, magyarságtudattal érkezett lányaival.A Hotel Lidóban, Balatonlelle központjában már több héttel a Világtalálkozó elött foglalt szállást Zatykó András, hoteltulajdonosnál.Lellén, a Vízparti Nagyszinpadon svéd nemzeti ruhában, svéd lányos szőke fején virágkoszorúval lépett fel.Így mutatkozott be: "A ruhám svéd, de alatta magyar szív dobog, a szivem magyar." Bevezetőül egy svéd népdalt énekelt. A nyitódal: "Flickorna i Smaland"Majd a svédországi magyarok között is jól ismert magyar operett dalokból mutatott be néhányat nagy sikerrel:Gyere te nimand /Csókosasszony/;Te rongyos élet /Csárdáskirálynő/;Légy az ici-pici párocskám /Zsuzsi kisasszony/;La Donna Tangolita /Bál a Savoyban/;Hacacáré /Maya/ Adélnak motivációs erőt adott -úgy hiszem- az a tény is, a nagy Simándy József unokahúga, akit Leblanc Győző operaénekes is a "Nagy Simándyként" tanítómestereként tisztelt.A rossz idő ellenére, kabátban ugyan, de nagy tetszéssel fogadta a bel -és külföldi közönség Adél énekszámait. Szereplése után az utcán, a hotelben is többen -amerikai, venezuelai magyarok- elismeréssel szólították meg.                                                                                                                                                                                     

Dr. Szalontai Éva

 

Közösségi életünk

Interjú Lakatos Juliával, a malmői Hungaroclub titkárával.  

A klub 2005-ben kezdte működését, titkára 2008-tól tevékenykedik. Ma már 125 fizető tagja van klubnak.

-  Megvalósításaik, céljaik?

-  Célunk először is a magyarságtudat ápolása, anyanyelvünk és nemzeti-népi hagyományain éltetése. Nem utolsó sorban az is, hogy lehetőséget teremtsünk a közösségre vágyóembereknek, az időnkénti találkozásra. Évente öt alkalommal szervezünk táncos mulatságokat (bálokat): farsangit, húsvétit,szüretit, Katalin bált és szilveszterit. Ezeket többnyire a Fosie-Motetten helyiségben tartjuk, mivel a tagok többsége ebben a városrészben lakik.

 - Minek alapján választják meg műsorukat?

- Eleinte többnyire az idősebb korosztály képviseltette magát. Klubunk „senior” klubnak számított, ennél fogva e  korosztálynak megfelelő programot állítottunk össze.Nosztalgia - esteket, kabarés-operettes, magyar nótás műsorokat, előadásokat szerveztünk. A fiataloknak fiatalos műsort szervezünk, ilyen volt pl. a tapolcai Musicall Színpad műsora.

Örömmel mondhatom, hogy fiataljaink is kezdenek felsorakozni.

A múlt évben szerveztünk először Nőnapi ünnepséget, amely nagyszerűen sikerült, ezértúgy terveztük,hogy jövőre is megszervezzük. Ismeretterjesztő programnak szántuk a májusban meghívott Okos Márton és Bagosi Hajnal előadását, előző gyalog tette meg az utat Erdélytől-Párizsig, így tüntetve  Ceausescu falurombolása ellen.  Bagosi Hajnal meg Indiában járt, követte Körösi Csoma Sándor útját. Mindkét előadó színes, izgalmas és értékes volt.

Nem régen szerveztünk Őszi hangulatok című esténket, főleg idősebb tagjaink kedvéért,ahol szép őszi verseket adtunk elő, vidám dalokkal megtűzdelve. Az est tánccal fejeződött be.

Az idén próbálkozunk először Adventi műsorral, a Stadion templomban, szavalatok és

Adventi dalokból áll a műsor.

Nemzeti ünnepeinkről sem feledkezünk meg. Októberben, Meister Éva szolnokiszínművésznő tartott előadást Psalmus Hungaricus címmel. Már kész márciusi műsorunk, ZúgMárcius címmel, budapesti művészek vendégszerepelnek.

Ugyancsak nagy sikernek örvend a minden év novemberében szervezett németországibuszkirándulásunk. Ilyenkor a karácsonyi ajándékok egy részét meg vásárolhatják a jelentkezők.

 -   Miből rendezik mindezeket?

A Hungaroclub nem kért, nem is kapott anyagi támogatást, sem Malmö város tanácsától, sem más hivatalos szervtől. Minden munkát a magyarság iránti eszmei elkötelezettségből, ellenszolgáltatás nélkül végeztünk és végezünk. Bevételeink a tagsági díjakból, rendezvényeinkből és tombolákból adódnak.  Klubunk tevékenysége nyílt, jogszerű, s demokratikus alapon működik. Határozathozó szerve a taggyűlés, amely minden év tavaszán összeül, és meghatározza az évi tagdíjat, új vezetőségi tagokat, póttagokat választ, összegezi a tagság javaslatait, bírálatait.

 - Milyen a kapcsolatuk a Svédországi magyarok Országos Szövetségével?

 - Klubunk tagja a SMOSZ-nak, amely 35 magyar egyesületet foglal magában, és fontos szerepe van a magyarok és magyar klubok közötti kapcsolat fenntartásában. Az általuk megjelentetett Híradó című, háromhavonta megjelenő lap mindig megörvendezteti a tagokat, olvasva, tudomást szerzünk a testvér klubok tevékenységéről.

Mi is igyekszünk támogatni a SMOSZ által szervezett, különféle adakozási felkéréseket. Így például a magyarországi májusi árvíz,  és a vörös veszedelemnek nevezett iszapömlés károsultjainak megsegítését.

Jó kapcsolatot ápolunk a Pannonia testvér klubbal, a Lundi Kultúrfórummal és ahelsinborgi Hungaria Klubbal. Ezután, Pannonia Klubbal közösen szervezzünk emlékműsort nemzeti ünnepeinken                            .           

Malmö,  2010.12.10                                                                                                                                         Gödri-Mártis Ilona

Aktuális szám

Itt a Magyar Liget
új száma
Ághegy melléklettel

Magyar Liget 22 évfolyam
90. szám - 2019 /1

Ághegy II. sorozat 11. szám
2019/1. szám

 

Lapozó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2016 1. szám lapozható

 

 

2016 1. szám lapozható

 

2015 4-5. szám lapozható

 

2015 1-3. szám lapozható