Archivum

LátogatókHungary 39.4%Hungary
United States 20.1%United States
Sweden 13.6%Sweden
Romania 9.3%Romania
Ukraine 4.6%Ukraine
Norway 4.2%Norway
Russian Federation 2.3%Russian Federation
Germany 1.8%Germany
Denmark 0.9%Denmark
France 0.9%France
Australia 0.4%Australia
China 0.4%China
Canada 0.4%Canada
Austria 0.4%Austria
Iceland 0.4%Iceland

Tegnap: 1
Múlt hét: 14
Mostani hónap: 32
Múlt hónap: 41
Összesen: 262


Sárga Nóra

 

Svédország Gödöllőn

 

A kora nyári nap reggeli sugarai beragyogták Budapest utcáit. A város még csak ébredezett, 8 óra sem volt, de én már a 75-ös trolin döcögtem a Városliget felé, csordultig tele várakozó izgalommal. Egy kirándulásra siettem a Magyar Újságírók Országos Szövetségének tagjaival. Mire a Műjégpályához értem egy busz körül már nyüzsögtek a résztvevők. Még a túloldalon megálltam egy percre, hogy levegőhöz jussak a rohanás után. Időben odaértem a gyülekezőre, a küldetés e része ki volt pipálva. Már csak dr. Szalontai Évával, a MÚOSZ Életmód Szakosztályának elnökével kellett beszélnem, aki meginvitált a kirándulásra. A névsorolvasás már folyt, amikor odaléptem a gyülekezőkhöz. Jött is azonnal a felszólítás:

 

-          Sára Lundi! – majd kis hatásszünet után ismét - Sára Lundi itt van?

 

Igen én lennék az. Sára Lundi, a Svédországból, Lundból érkezett újságíró jelölt. Rögtönzött nevemet felismerve már siettem is a busz felé. Izgatott helyfoglalás, derűs üdvözlések, és a várakozással teli hangulat, egy osztálykirándulás hangulatát idézték. A buszon mindenki lelkes beszélgetéseket folytatott ülőszomszédjával és a jármű már repített is minket Gödöllő felé.

 

Amikor elindultunk fogalmam sem volt, hogy ebben a kis városban Svédországra lelek majd. Ez a fővárostól alig egy órányira levő kis „ékszerdoboz”, igazi meglepetéseket okozott. A hangulat, felfogás és a város fejlődési koncepciója, mind kiköpött Svédország. A kisvárosi hangulat, zöld terek lundi érzéssel töltöttek el. De a hangulatnál a város szellemisége emlékeztetett leginkább ideiglenes skandináviai hazámra.

„Gödöllő Európában, Európa Gödöllőn” – mondja egy turisztikai brosúra vagy inkább, Gödöllő Svédországban, Svédország Gödöllő? Így vagy úgy, öröm látni, hogy a skandináviai értékek, melyek oly szimpatikusak voltak Lundban, és legjobban fognak hiányozni, miután elkötözök, felelhetők kicsiny hazánkban is. Ha Svédországra gondolok magas technikai fejlettség, bio, öko, sport és hasonló szavak jutnak eszembe és most már Gödöllő hallatán is.

A város „fenntartható fejlődés” mottójának és több sikeres EU pályázatnak köszönhetően igazi ökovárossá alakult. Ennek a jele többek között a „zöld” óvoda, melybe a kirándulás során magam is látogatás tettem. A zöld megnevezés nemcsak a zöld tetőre utal, ami összegyűjti az esővizet WC öblítés céljára, hanem egy nevelési program is. Ebben az oviban újrahasznosítást, szelektív szemétgyűjtést és környezettudatosságot tanulnak a gyerekek. A város az oktatást tekinti a fejlődés egyik alapjának, mondta el dr. Gémesi György polgármester, melyre fontos hangsúlyt fektetnek bölcsödétől egyetemig. (Sajnos az utóbbi már kikerült a város irányírása alól. – a szerk.) Ezért gyermekkorban megkezdik az ökoértékrend átadását. A Magyarországon igencsak különlegesnek számító oktatási módszerek nem érnek véget az óvodában. Az iskolában drámaórák bevezetésével kezelik sikeresen a gyermekek közötti konfliktusokat és magatartásproblémákat. A város nemcsak a gyermekeket, a szülőket is neveli. Jó alkalom erre, például az iskolai kézműves foglalkozás, amibe őket is bevonják, és a környezettudatosság is beszivárog a családokba az oktatási intézményeken keresztül. Az iskolaigazgató szerint az új módszerek az egész településszerkezetet megváltoztatták.

„A morális, szellemi fejlődéshez, a testi fejlődés elengedhetetlen.” – tartja a polgármester. Így minden nap van testnevelés órájuk a gyerekeknek. Milyen igaz, a sport szeretetére való nevelést szintén nagyon fiatalon kell elkezdeni. Ezt láttam Svédországban is, a sport örömét kortól, nemtől függetlenül. Férfiak, nők, öregek és fiatalok együtt élvezik az aerobik órákat. Kívánom Magyarországnak, hogy a gödöllői alapelvek szivárogjanak ki a város határain túlra és „fertőzzék” meg az országot. Első látogatás után Gödöllő idillikusak tűnik és a kép, amivel a fejemben felruháztam talán kicsit utópisztikus is. De hiszem, hogy a gödöllői hozzáállás országos szintű elterjedése több mosolygós arcot eredményezne hazánkban.

 

Köszönet dr. Szalontai Évának és a MÚOSZ Életmód Szakosztályának, hogy „elrepítettek” ebbe az ékszerdobozkába és felfedezhettem, Magyarország skandináv arcát.

Aktuális szám

Itt a Magyar Liget
új száma
Ághegy melléklettel

Magyar Liget 21 évfolyam
88-89. szám - 2018 / 3-4

Ághegy II. sorozat 9-10. szám
2018/3-4. szám

 

Lapozó

 

 

 

 

 

 

 

2016 1. szám lapozható

 

 

2016 1. szám lapozható

 

2015 4-5. szám lapozható

 

2015 1-3. szám lapozható