Archivum

LátogatókHungary 46.1%Hungary
Slovakia 10%Slovakia
Sweden 8.2%Sweden
United States 6.8%United States
Canada 5.9%Canada
Romania 3.6%Romania
Norway 3.6%Norway
 2.7%
Russian Federation 2.2%Russian Federation
Denmark 2.2%Denmark
Germany 1.8%Germany
Ukraine 1.3%Ukraine
United Kingdom 0.9%United Kingdom
Greece 0.9%Greece
Italy 0.9%Italy
France 0.4%France
Austria 0.4%Austria
Israel 0.4%Israel
Belgium 0.4%Belgium
Czech Republic 0.4%Czech Republic

Ma: 1
Tegnap: 2
Mostani hét: 1
Múlt hét: 20
Mostani hónap: 46
Múlt hónap: 101
Összesen: 287


Oslói hírek

HÍREKHÍREKHÍREKHÍREKHÍREK

***         2010. január 16.-án tartotta Újévi ünnepségét a Norvég-Magyar Egyesület (NUFO). Az műsorban először az oslói magyar gyerekek mutatták be a Dunantúlon szokásos népi játékot, a suprálást (Az őrségi gyerekek fűzfavesszővel suprálják, csapkodják a járókelőket, s egyben jó egészséget kívánnak). A zenei részben fellépett Csenki Melinda oslói ösztöndíjas hegedűművész, Bordás Mária operaénekes és Wolfgang Plagge zeneszerző, zongoraművész. (fotók a közreműködőkről, készítette: Ádám Tamás)

Levetítettük azt a kisfilmet is, amit a Magyarországon tanuló norvég orvostanhallgatók készítettek egy Böjte atyával közös együttműködésről, aminek keretében a kis pénzű erdélyi egyetemista diákoknak létesítettek 8 ágyas kollégiumot. Ebbe kapcsolódott be már két éve a Norvég-Magyar Egyesület s az esten rendezett tombola teljes

bevételét idén is erre az akcióra fordítják. (fotó a norvég diákok kollégium-akciójáról)

***         Az oslói Magyarok Baráti Köre (MBK) idén kibővíti a Csincsele foglalkozási körét. Ezután a bölcsődés korú kicsinyeket is fogadják. A foglakozásokról pontosabb adatok az alábbi címen találhatók:

http://www.mbk-norvegia.no/hu/gyermekeknek_lista

***         A magyar kultúra lovagja címet nyerte el az idén a Norvég-Magyar Egyesület elnökasszonya, dr. Nagy Lucia Mária. A január 22.-i díszünnepség az Uránia Nemzeti Filmszínházban zajlott.

***         Január 22.-én a budapesti Norvég Királyi Nagykövetség adott fogadást dr. Nagy Lucia Mária tiszteletére. Az esten megjelent Cselényi László, a Duna TV elnöke, valamint a korábban Oslóban szolgálatot teljesítő diplomaták. Az est egyik fénypontja a Debrecenből

érkezett Canto Armonico énekegyüttes rövid, de csodálatosan szóló műsora volt. (fotó a kórusról)

***         Kiállítás nyílt Kovács katáng Ferenc legújabb verseiből a budapesti Országos Idegennyelvű Könyvtárban. A február végéig olvashatóak a Vraukóné Lukács Ilona könyvtáros fotói mellé írott versek. Az estet Antall István, a Magyar Rádió Irodalmi osztályának vezetője nyitotta meg. (foto: OIK)

***         Az oslói Magyar Filmklubban január 31.-én volt a 2009 őszén elkezdett Márai Sándor sorozat IV. része. Előadásában Kovács Ferenc az író színpadi műveiről beszélt. Részleteket láthattunk A gyertyák csonkig égnek c. színházi előadásból és a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Parázs és más c. összeállításból.

***         Március 6.-án új sorozatot indított az oslói Magyar Filmklub. Az első műsor címe Anyám könnyű álmot ígér. Kovács Ferenc a sorozat estjein Sütő András életművéből készült filmekről, színházi adaptációkról tart bejátszásokkal illusztrált előadásokat.

***         Március 13.-án volt az oslói Magyarok Baráti Köre és a Magyar Köztársaság oslói Nagykövetségének március 15.-i ünnepi megemlékezése. Ezen a Kettős Tükör Társulat előadta a Déryné naplója alapján készült Életjelenetek c. műsorát. Közreműködött Varga Kata színművész, Sipos Marianna operaénekes, Mazalin Wanda zongoraművész.

 

Oslói   katolikus magyar hírek

 

***         Februárban a Szentségimádással egybekötött

magyar nyelvű Rózsafüzér 5-én, első pénteken és 19-én volt az Árpádházi Szt. Erzsébet nővéreinek kápolnájában. Márciusban is 5-én, első pénteken és a hónap harmadik hetében, 19-én találkoztunk a nordstrandi kápolnában a szokott időben.

***         Ipoly Atya március 20-án, szombat délután Szentmisével egybekötött nagyböjti összejövetelt celebrált a Szent József kápolnában és az Akersveien-i Menighetssalban. 21-én, a vasárnapi szentmisét is a szokott helyen, a Szt József kápolnában ünnepeltük.

 

HÍREKHÍREKHÍREKHÍREKHÍREK

 Huszárcsákó l848-ból

 

Szerkeszti:

Kovács Ferenc

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Aktuális szám

Itt a Magyar Liget

új száma

Magyar Liget 21 évfolyam

86. szám - 2018 / 1

Lapozó

 

 

 

 

 

2016 1. szám lapozható

 

 

2016 1. szám lapozható

 

2015 4-5. szám lapozható

 

2015 1-3. szám lapozható