Archivum

Norvégia

Kovács Ferenc rovata

---------------------------

 

Oslói oldal 2011/1. szám (jan.-ápr.)

összeállította Kovács Ferenc

***         Røkenes Erzsébet Ikon-kiállítása 2011. január 8.-áig volt látható a Holmen Senter Galériában. Maria Verkovskaja, St.Pétervár-specialista nyitotta meg a kiállítást. Erzsébet az Ikonok történetéről diavetítéses előadást is tartott.

***         A Norvég-Magyar Egyesület (NUFO) Újévköszöntő estjére január 15.-én került sor. A szokásos gulyásvacsorát és süteményezést egy rövid, de nagyon hatásos program előzte meg. Az oslóban élő és tanuló Bordás Mária operaénekes magyar népdalokat énekelt. Pintyi Krisztina pedig egy erre az alkalomra összeállított táncszámot mutatott be. A lottóbevételt mindig valamilyen nemes célra ajánlja fel az Egyesület. Idén a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak utalták át.

***         A norvégiai Magyarok Baráti Köre (MBK) szervezésében működő Csincsele gyermekcsoport 2011-ben is folytatja havi egyszeri, szombat délelőtti foglalkozásait Karácsony Tünde és Wollner Mária pedagógusok vezetésével. Az első alkalom január 15.-én volt. Ezt követően február 26.-án, március 26.-án és április 2.-án találkozhattak újból a bölcsődés, óvodás és kisiskolás korú gyermekek.

***         Az oslói Zeneművészeti Főiskola zongoraszakos hallgatói február 6.-ai koncertjükön Liszt Ferenc előtt tisztelegtek. A háromrészes programban Liszt művek mellett Chopin, J.S.Bach, Schumann, Debussy, Brahms, Skrjabin, Grieg darabokat is játszottak.  

***         Antalóczi Zoltán szervezésében a felnőtt korosztály találkozik rendszeresen Oslóban egy jó kis teremfocira, szurkolásra. Az idén január 30.-án csatáztak először, majd február 27.-én, március 27.-én és április 17.-én is.

***         Immár új helyen, de 2011-ben is folytatódik a Magyar Filmklub, Kovács Ferenc előadássorozata. Az első félév témája az elfeledett és újra felfedezett Szép Ernő.

Szép Ernő (1884-1953) előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, filmre, színpadra is vitték, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla, és mostanában éppen újra felfedezzük mint a modern, abszurd irodalom hazai előfutárát. Ady Endre egyik legjobb barátja volt, de ugyanúgy tartozott Molnár Ferenc legszűkebb baráti körébe is. Babits kezdettől fogva nagy költőnek tartotta, Hatvany Lajos a hazai városi irodalom egyik főalakjának.”

Az első foglalkozásra február 26.-án került sor Szép Ernő és a lányok címmel.

A második est március 26.-án volt Aranyóra fekete fehérben címmel.  

***         A norvégiai Magyarok Baráti Köre március 15-i ünnepi műsorára és a Magyar Köztársaság oslói Nagykövetsége fogadására 2011. március 12.-én szombaton 18 órakor került sor, amin a budapesti Vándor Vokál együttes adott koncertet. A Vándor Vokál 1990-ben alakult Budapesten. A magyar népdalok mellett bolgár, makedón, horvát, szerb, görög, szlovák, korzikai, rutén dalokat adnak elő. Előadásmódjukban saját ötleteikkel fűszerezett eredeti hangzás visszaadására törekednek.
Tagjai: Farkas Tünde flamenco táncos, énekes, az ELTE-n végzett román-filozófia szakon. Szluka Judit bábszínész, énekes. Izsák Katalin történelem-angol szakot végzett az ELTE-n.

Pályafutásuk során többek között dolgoztak a Csík Zenekarral, a Falkafolk együttessel, a Fonó Zenekarral, az Etnofon Zenei Társulással, a Muzsikás Együttessel, a Rila Együttessel, az Igriczekkel, a Sebő együttes tagjaival, a Misztrál Együttessel, cseh és német zenészekkel. Beutazták Európát, bemutatkoztak Német-, Francia-, Cseh-, Lengyel-és Észtországban, Hollandiában, Luxemburgban, Bulgáriában, Szlovákiában, Ausztriában, Belgiumban. (a fotókat Dávoti Barna készítette)

“Kicsit fázva és a havas táj látványa ellenére is már érzékeljük a tavasz közeledtét. Ennek első jele, amikor közeledik március közepe és a norvégiai Magyarok Baráti Köre megtartja március 15-i ünnepi müsorát.

Március 15.-e a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete, amelynek célja a Habsburg-uralom megszüntetése, a függetlenség és az alkotmányos berendezkedés kivívása volt.

Március 15.-e 1989-ben volt először munkaszüneti nap, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep, s annak emlékére, hogy 1848-ban ezen a napon nyomtatták a magyar sajtó első szabad termékeit, egyben a magyar sajtó napja is.

Bozi Lajos oslói magyar nagykövet köszöntötte a megjelenteket, majd átadta Fáskerti Máriának, az MBK vezetőjének a magyar nyelv terjesztéséért, tanításáért és a magyar kultúra népszerüsítéséért folytatott munkájáért a Magyar Köztársaság aranykereszt-kitüntetést. Fáskerti Mária a díj átvétele utáni köszönetében a tőle megszokott szerénységgel és nagylelkűséggel megjegyezte, hogy ez a kitüntetés nem csak neki, hanem az egész közösségnek szól. Fáskerti Máriának szívből gratulálunk.

Az ünnepi programot a budapesti Vándor Vokál együttes koncertje adta. Programjuk végén a közönség vastapssal adott hangot elégedettségének, és ennek következtében még egy kis ráadást is kaptunk.

A követség hazai ízekkel és egy-egy pohár borral látta vendégül a megjelenteket. A hangulatot pedig a Vándor Vokál rögtönzött táncháza emelte.”    Nádasdy-Farkas Irén

***         Az Oslói EURODOC filmfesztiválon újra láthattunk magyar filmeket. A versenyprogramban március 16.-án 21:15-kor vetítették a Puskás Hungária című, Almási Tamás rendezte dokumentumfilmet. Szombat este, márc.19.-én 22 órakor ismételték. 

A VORTEX (Örvény) c. filmet Szekeres Csaba rendezte: Ott álltunk egy düledező épület előtt. Ő arra gondolt, hogy ez a ház elég ok arra, hogy a gyámügy ne vegye el tőle a gyerekeket, én pedig arra, hogy ez az épület lesz az utolsó csepp a pohárban, amiért mind a hat gyerek állami gondozásba kerül. Az öt éves Lívia és a két éves Armandó csüggött rajta; a fiú a karján, a lány a lábánál. Erzsike rajtuk kívül még kilenc gyereknek adott életet, közülük kettő már "kirepült", nagykorúak. A két ragaszkodó kicsi szinte teljesen pucér volt. Az anyjuk is állami gondozásból jött, és lehet, hogy Lívia és Armandó is oda tartanak. Az örvény beszippantja az embert, könnyen visszarántja a következő életeket is oda, ahonnan a régiek indultak. Mért van ez?  A hat hónapon át Toldon és környékén forgatott film erre a kérdésre keresi a választ. Március 18.-án 16:30-tól, és 20.-án 13:00-tól vetítették.

Még egy magyar név szerepelt a programban, egy kooprodukciós film rendezője volt Keresztes Péter. Meglehetősen érdekes történeteket mesélt különböző helyzetekben főző szakácsokról. A film címe Cooking History. Március 17.-én 18:00-tól és 19.-én 14:00-tól vetítették.

***         Az MBK rendezésében április 9.-én volt az Üvegtigris 3 című magyar film oslói ősbemutatója. A vetítés utáni beszélgetésen részt vett Rudolf Péter, a film rendezője és Reviczky Gábor, az egyik főszereplő. (fotó)

“Egy fogpiszkáló, egy lövés, egy megkeseredett orvos és egy jókor érkező luxuskocsi – ennyi elég, hogy Lali meghozza élete nagy döntését: mindent maga mögött hagy és lelép. Az Üvegtigris váratlan vendége, Feri, a budapesti sztárügyvéd – bár nem tervezte – a büfénél marad, míg Lali – bár nem tervezte – az ügyvéd Bentley kabriójában marad.”

***         A filmestet követően a MIN (Magyarok I Norge) buli volt az Aker Brygge legrégibb épületében. Így szól a csalogatójuk:

”A mozgalmas és filmesttel, csincselékkel, nemzeti ünnepléssel színesített márciusi hónapot szeretnénk egy hasonlóan színvonalas MIN találkozóval folytatni. Ezért a következő helyszínünk egy izgalmas "Sör Palota" lesz a város szívében, az Aker Brygge-ben. A helyet biztosan többen ismeritek már, hiszen a sör kedvelőinek igényes törzshelye. Az épület maga Aker Brygge legrégebbi épülete, ahol 1993 óta üzemel söröző. Itt szórakozásunkat biztosítja: billiárd, darts, backgammon és természetesen a hely változatos sör itallapja, amin többek között német, belga, angol, cseh, amerikai sör is fellelhető. A söröző különleges szerződéssel rendelkezik a Peppes Pizzázóval, így tőlük a bárból rendelhettek ennivalót is. A találkozó időpontja: 2011. április 9.-e, szombat este 8:30. (Így az Üvegtigris 3. nézői is magyar körben tudják folytatni az estét.)”

***         Tisztelgés Liszt Ferenc (1811-1886) előtt.

A magyar EU-elnökségi rendezvénysorozat keretében, illetve a Liszt-év jegyében a Nagykövetség rendezésében került sor március 25.-én, az Oslo Konserthusben a nagy zeneszerző és virtuóz emléke előtt tisztelgő hangversenyre. A koncerten Liszt Ferenc, illetve az általa inspirált és pártfogolt - és fia házassága révén norvégiai kötődésű - Hubay Jenő szerzeményei csendültek fel két ifjú, húszas éveikben járó, de már számos nemzetközi sikert magukénak tudó magyar tehetség, Lajkó István (zongora) és Banda Ádám (hegedű) előadásában. A nemzetközi kitekintés jegyében a duó repertoárjából Ludwig van Beethoven, illetve Claude Debussy művei is színesítették a műsort. A szünetben, a felszolgált magyar borokkal a kézben, a norvég államigazgatás, a diplomáciai testület, a művészeti és társadalmi élet, valamint a helyi magyarság képviselőiből álló közönség megtekinthette a Liszt Ferenc életét és munkásságát bemutató roll-up kiállítást. A teltházas, mintegy 250 fős hallgatósággal zajló esemény nagy sikert aratott.

A Liszt esememényekről nagyon gazdag információs oldal található az alábbi címen: http://www.liszt-2011.hu/

***         Liszt kórusmű oslói ősbemutatója volt április 10.-én a Fagerborg templomban. A Via Crucis dalművet az Ullern Kamarakórus adta elő Gjermund Brenne vezényletével. A zenei tételek között a neves színművésze, Nils Ole Ofterbro olvasra fel Paul Claudel francia költő Keresztút (Korsets Vei) című művét.

A nagy létszámú közönség a zene hallgatása közben Róth Miksa (1865-1944) oltár feletti színes üvegablakában is gyönyörködhetett. A Jézust ábrázoló műalkotás az 1900-as évek elején készült, s nem ez az egyetlen Róth alkotás Norvégiában. Az itt közölt kép a sandefjordi templomot díszíti, 1903 karácsonyára készült el: Jézus lecsendesíti a tengert (a fotót Martinovits Kati készítette).

***         Egy Oslo közeli templomban Norvég-magyar népdalkoncertet adott a Bærum Vokalensemble. A kórust Kruse Skatrud vezényelte. A műsoron Kodály, Bárdos, Bartók, Ragnar Rasmussen és Edvard Bræin művei szerepeltek. (fotó)

***         Bordás Mária operaénekes szólókoncertet adott április 14.-én a Barratt Due zeneintézetben. A műsoron Dvorák, Donizetti, Catalani, Csajkovszkij, Cilèa és Puccini romantikus operaáriái csendültek fel. Zongorán kísért Lina Braaten. Közreműködött Silje Vatne Heggem mezzoszoprán és Håkon Kornstad tenor.

(a fotókompozíciót Gizella Girgász készítette)

***         Kovács katáng Ferenc 2011. április 16.-án dedikált a 18. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Pont Kiadó standján.

A fesztivál díszvendége Per Olov Enquist, az irodalmi Nobel-díjra esélyes világhírű svéd író volt.A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál 2011. április 14. és 17. között várta a közel 50-60 ezer látogatót a Millenárison. A szokásos egy helyett idén 26 ország vett részt a könyvfesztiválon, hiszen az uniós elnökség jegyében idén az EU-nak mind a 27 tagállama képviseltette magát.

A könyvvásáron kívül a fesztivál igazi kulturális kavalkád volt, hiszen számtalan író-olvasótalálkozó, felolvasás, dedikálás, irodalmi est, könyvpremier, művészkönyv-bemutató, kerekasztal-beszélgetés, koncert, színházi bemutató, kiállítás, filmvetítés várta az érdeklődőket.

***         Április 26.-án volt Knut Hamsun: Furulya szólt a véremben című versgyűjteményének a bemutatója az Országos Idegennyelvű Könyvtárban. A kötetet Kovács katáng Ferenc fordította. Bemutatta Antall István, a Magyar Rádió irodalmi szerkesztője. Az esemény keretében ...sorjáznak a vad lidércek címmel fotókiállítás nyílt magyar természetfotósok Norvégiában készült felvételeiből. A kiállítás május 6.-ig látogatható.

 

Áldott karácsonyt és Boldog új esztendőt

kívánnak  olvasóinknak az Ághegy és a Magyar Liget oslói munkatársai: a Kovács-Kunszenti család

 

 Oslói oldal 2010/4. szám  (2010 márc. - nov.)

Március 15.

20 éves a norvégiai Magyarok Baráti köre (MBK)

Az MBK 1990. március 15.-én alakult Oslóban. Nem sokkal utána neve, logója lett, és megszületett az alapszabálya, amely kisebb módosításokkal ma is érvényes: “A Magyarok Baráti Köre (MBK) a norvégiai magyarok politikailag és világnézetileg semleges szervezete. Az MBK célja, hogy lehetőségei szerint ápolja Norvégiában a magyar nyelvet, kultúrát, hagyományokat”. Az elmúlt két évtizedben közel 200 rendezvényt tartottunk: színházi előadásokat, irodalmi esteket, népzenei műsorokat, filmbemutatókat, melyekre Magyarországról vagy a határon túlról hívtunk meg művészeket, továbbá filmesteket, bálokat, szabadtéri rendezvényeket, gyermekfoglalkozásokat. Negyedévenként megjelenő MBK Híradónk eddig közel 80 számot ért meg.

1996-ban Magyarok Norvégiában, tíz évvel később pedig Mindenki együtt érzett a magyar néppel. 1956-2006, Norvégia címmelkönyvet jelentettünk meg.

Húsz év elég nagy idő egy egyesület életében is. Az MBK „felnőtté” vált.
Meg-megújulva sikerült megfelelnie az igényeknek és érdeklődésnek, és volt
elegendő számú önkéntes, akik vállalták a nem kevés munkát – a vezetőségen
belül és kívül, és akiknek ezúton is köszönetet mondunk.

A jövőben is szívesen látunk minden érdeklődőt rendezvényeinken, melyek
megvalósításához szívesen fogadunk minden segítséget, felajánlást!

(A norvégiai Magyarok Baráti Köre 
vezetősége)

Foci

Június 6-án foci volt megint. Utána pedig grillvacsora a közeli parkban. 
A hozzávalókról mindenki maga gondoskodott. A következőkben is kérünk mindenkit, hogy hozzon magával váltócipőt, aminek nem fekete a
talpa. Futócipő használata is tilos! (Szurkolni lehet strandpapucsban is ;-)A csapatok megkülönböztetése végett hozzon mindenki magával egy-egy fehér és fekete pólót is!
 

(Antalóczi
Zoli)

Gitárest

Gerendás Péter - Faludy címűműsorára

2010. április 24.-én szombaton került sor a
Teatermúzeumban. 

Gerendás Péter műsora után 1 órás táncház várta az 
érdeklődőket. A táncházban a széki négyest tanulhattuk együtt. 

Csincsele

2010. április 17.-én a foglalkozást Wollner Mária és Karácsonyi Tünde pedagógusok vezették.
A nagyobbaknak ezúttal néptánctanulás is volt.
A legkisebbek (0-3 évesek) számára Horváti Eszter külön tartott foglalkozást.A nyári szünet elötti utolsó foglalkozás
2010. június 5.-én volt.

(Wollner Mária)

Evangélikus istentisztelet

Az Oslói  Magyar Protestáns Gyülekezet május 8-án találkozott az American Lutheran Church gyülekezeti termében. Blazy Árpád magyarországi evangélikus lelkész hírdetett igét.  Az istentisztelet után Blazy Árpádné evangélikus lelkész – kávézás, süteményezés közben – a magyarországi gyülekezeti munkájukról számolt be. 

(Holby Timea)  

Katolikus lelki napok

Május 29-30. között ismét oslói magyar katolikus lelki napokat tartottunk, ami idén a Pünkösd utáni vasárnapra, Szentháromság vasárnapjára esett. 

(A teljes program a következő volt:
Szombaton 29-én, 19 órakor Szentmise a Szent József templomban. Utána beszélgetés, lelki gyakorlat.
Vasárnap 30-án 14 órakor Szentmise a Szt József 
templomban.)

Könyhét

Sulyok Vince és Kovács katáng Ferenc néhány versét Szentmártoni János szerkesztőbeválogatta a 81. Ünnepi Könyvhétre megjelent Az év versei 2010 című antológiába. A Vörösmarty téren felállított könyvsátrakban Kovács Ferenc dedikálta az Antológiát.

(fotó: Böszörményi Zoltánnal)

Városnézés

A Magyarok Baráti Köre (MBK) szervezésében Martinovics Katalin tartott Akerselva menti sétát június 12-én

”Akerselva den blå”   A kék Aker folyó Oslo hét folyója közül a legismertebb. Természeti szépségei mellett gazdag történelme, különösen ipari történelme emeli az oslói látványosságok sorába.(MK)

Táncház

Június 20-án MAGYAR TÁNCHÁZ, tánctanítás és gyermektáncház volt Oslóban. Vezette Vörös Árpád.

Háziasszony: Kaposi Viktória.

Katolikus hírek

Szombaton, augusztus 7-én este 19 órakor a Szt. József templomban

P. Robert salvatoriánus atya mondott szentmisét, aki a Norway Cup

alkalmából a fiatal magyar futballistákat kísérte ki Oslóba. A mise után a 

alkalmunk nyílt beszélgetésre, kávézásra, süteményezésre.

OrszágépítőSzent István király

A Magyarok Baráti Köre Szent István napi ünnepségére 2010. augusztus 21-én került sor az Uranienborg Gyülekezeti teremben.

Közreműködött Csenki Melinda hegedűművész és Per Karang zongoraművész.

Verset, prózát mondott és énekelt Bendes Rita, Mag Mária, Molnár Sebestyén, Sundgot Imola.

Könyvbemutatók

A Napkút Kiadó és az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2010. szeptember 10-én mutatta be  Gunnar Wærness Svédországban élőnorvég költőTeremj, világ! (Bli verden) cíművers-rajz kötetét Kovács katáng Ferenc fordításában. A kötetről Antall István, a Magyar Rádió szerkesztője beszélt. Bayer Antalnak, a Magyar Képregény Szövetség elnökségi tagjánk és Szondi Gyögynek, a Napkút Kiadó szerkesztőjének felszólalása után Gunnar Wærness tartott egy rögtönzött performance előadást. A rendezvényterem tárlóiban a könyv eredeti, norvég nyelvű grafikái rendeztek iállítást. (fotó: 1. a norvég követség képviselői, 2. könyvbemutató)

2010. szeptember 10.-én 12 órakor a Xántus János két tanítási nyelvû gyakorló középiskolában  (http://www.xantuski.hu/) Rendhagyó irodalom óra / író-olvasó találkozó volt.

A programban Szondi György fôszerkesztô bemutatta a NAPKÚT Kiadót és a NAPÚT címû folyóiratot. Majd Kertész Sándor ismertette a COMICS szocialista álruhában (2007) címû kötetét, s beszélt arról, hogyan kapcsolódik a norvég szerzô mûve a képregények sorába.

Végül a TEREMJ, VILÁG! címû, frissen megjelent szürrealista rajz-vers könyvrôl a kötet szerzôje Gunnar Wærness, és Kovács katáng Ferenc, a kötet fordítója számolt be.

(Gunnar Wærness1971-ben született Norvégiában. Jelenleg Dél- Svédországban, Skeinge faluban él és dolgozik. Költô, mûfordító, esszéista, kiadó, háztartásbeli, drámaíró és kiadói konzulens. A fenti fontossági sorendben. 1997-2001 között Bulgáriában élt. Jelenleg Velimir Khlebnikov és Gennadij Ajgi mûveit fordítja norvégra és svédre.

Megjelent verskötetei: Kongesplint 1999, Takk 2002, Hverandres 2006, Bli verden 2007

A most megjelent kötetével 2007-ben elnyerte az év legjobb képregényének járó norvég Sproing-díjat.)

(fotó: Diákok között

Szájharmonika és orgonaOktóber 2-án orgona és szájharmonika koncert volt az Oslo dómban. Szamosi Szabolcs és Sigmund Groven látogatott el Norvégiába. /A szájharmonika és az orgona két olyan hangszer, amelynek közös megszólalása nem mindenki számára magától értetődő, de mégis olyan összhangban vannak, mintha mindig is egymáshoz tartoztak volna, főleg ha két virtuóz, Sigmund Groven (Norvégia) és Szamosi Szabolcs (Magyarország) szólaltatja meg őket, akik a közös játékot felejthetetlen élménnyé teszik./

Hedda Gabler

2010. szeptember 25-én a Magyarok Baráti Köre szervezésében pesti fiatal színészek mutatták be Henrik Ibsen drámáját az oslói Színházmúzeumban. A szerepeket Ördög Tamás, Kiss-Végh Emőke és Varga Balázs alakította. (fotó: az oslói Színháztörténeti Múzeum)

Magyar Filmklub

A tavaszi-őszi filmklub-sorozatot SütőAndrás erdélyi író életművének szenteltük. Októbar 3-án Advent a Hargitán címmel Kovács Ferenc tartott előadást. A házigazda Dávoti Barna volt.

Foci

Október 9-én, az időjárásra tekintettel, immár
teremfoci volt.

Csincsele gyermekcsoport

Havonta rendszeresen találkoznak. A foglalkozásokat Wollner Mária és Karácsonyi Tünde pedagógusok vezetik. A részvétel díjtalan.  

1956

A Norvég-Magyar Egyesület 2010. október 16-án emlékezett meg az 1956-os forradalom és szabadságharcra. Az ünnepi műsorban a NUFO elnökasszonya, Nagy Mária Lucia és a Magyar Köztársaság oslói nagykövete, Bozi Lajos köszöntője után versek és zeneszámok hangzottak el. Közreműködött Pintyi Krisztina és Harcsik Szabolcs (vers), valamint Wolfgang Plagge (zeneszerző, zongoraművész). Az est folyamán gyűjtést tartottunk az iszapkatasztrófa áldozatainak megsegítésére.

(fotó: 56-os megemlékezés Oslóban

Magyar Filmklub

1956-ra emlékeztünk október 23-án. Böszörményi Géza és Gyarmaty Lívia történelmi dokumentumfilmjét Kovács Ferenc mutatta be. A házigazda Dávoti Barna volt.

Koncert

Október 17-én az oslói Barratt Due zeneiskola növendékei tartottak bemutatkozó estet az oslói Koncertházban. Bordás Mária, az idén Tálentum-díjat nyert szoprán énekesnőCsajkovszkij Anyeginjából énekelte Tatjána áriáját. (Bordás Mária 2006-ban költözött norvég férjével Oslóba. Azóta Kjersti Ekeberg énektanár és a Barrat Due zeneiskola segíti operaénekesi pályáján. 2004-2007 között rendszeresen fellépett a budapesti újévi koncert-gálán. Norvégiában fellépett már az Operában és több koncerten is.)

Ôsbemutató

Október 29.-én Wolfgan Plagge, a NUFO egyik legaktívabb tagja, a Magyar Kultúra lovagja tartott ősbemutatót a Norvég Zeneművészeti Főiskolán. Canticle 12 hegedűre, csellóra és vonósokra című zenedarabját a Főiskola diákjai és tanárai adták elő.

Katalin bál

Mindazoknak, akik szeretnek táncolni, mulatni, és magyaros vacsorát fogyasztani, jó alkalom adódott erre november 20-án a Stabekk Mozi rendezvénytermében.
A talpalávalót a kéttagú Nosztalgia zenekar szolgáltatta

 

 

 

 

Új szakasz

Aktuális szám

Itt a Magyar Liget
új száma
Ághegy melléklettel

Magyar Liget - 2019 / 4.

Lapozó

2016 1. szám lapozható

2016 1. szám lapozható

2015 4-5. szám lapozható

2015 1-3. szám lapozható