Archivum

Lovagok

A Magyar Kultúra

három új Lovagja Skandináviában

Az Ághegy-Liget Baráti Társasága karácsonyi ünnepek előtt két örömteli üzenetet kapott, amelyből arról értesült, hogy javaslatára a Falvak Kultúrájáért Alapítvány keretében működő Kultúra Lovagrend, az Ághegy folyóirat alkotó közösségének két tagját, a Magyar Kultúra Lovagja címmel tüntették ki. Erdős Bartha István és Tóth Ildikó Irma, és a Norvégiából jelölt Dr. Nagy Mária Lucia lovagi címével, Skandináviában, immár kilencre gyarapodott a magyar művelődésért lovagias tettekkel kiemelkedően és önzetlenül küzdő kultúremberek száma. Íme a levél:

FALVAK KULTÚRÁJÁÉRT ALAPÍTVÁNY

H - 1134 BUDAPEST Gidófalvy út 29. Fax 36-13407717 Mobil: 06-702186535

Honaplok: falvak.freeweb.hu; www.alkotohazak.shp.hu; www.civilhalo.shp.hu

E-maiI címek: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.;Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tisztelt Pályázó!

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány nevében megköszönöm a Kultúra Lovagja címre benyújtott pályázatukat. Alapítványunk 2009. évi pályázatán közel 150 társadalmi szervezet és önkormányzat állított, illetve támogatott jelöltet. A 48 fős Tanácsadó Testület 140 személyiség lovagias tetteit értékelte.

Örömmel tájékoztatom, hogy a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriuma a Tanácsadó Testület javaslata alapján az önök által felterjesztett személy jelölését elfogadta.

Kérem, hogy szervezetük lehetőleg nyílt rendezvényen, „karácsonyi ajándékként” adja át a jelöltnek az értesítést. A cím elfogadásáról közös jelöltünk önállóan dönthet, amelyet azzal jelez, hogy a kitöltött és aláírt adatlapot 2009. december 31-ig visszajuttat ja alapítványunknak.

Az avatási ünnepségre Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a XXII. Magyar Kultúra Napja Gála keretében, 2010. január 22-én 10.00 órai kezdettel kerül sor. A rendezvényen szeretettel várjuk a jelölt hozzátartozóit és a jelölő szervezet képviselőit. A meghívókat a jelölt által kért mennyiségben annak címére postázzuk

Tapasztalataink szerint, azokon a helyeken, ahol a címalapító céljait leginkább követik, a jelölésről szóló értesítés „karácsonyi ajándékszerű” átadása, a január 22.-ei avatási ünnepség, és a felavatott lovag köszöntése a jelölő szervezetek és a települések közös ünnepeivé válhat. A következő hetekben ennek megfelelően kellene a pályázó szervezeteknek a helyi és regionális sajtónyilvánosságot is szerveznie

Mindezek alapján az Önök közreműködésével gazdagodhat millenniumi ajándékunk, erősödhet a társadalmi szervezetek rangos, hosszú távon fenntartható elismerési formája.

Kívánom, hogy az elismerés legyen közösségük összetartozásának ünnepe.

Budapest, 2009.december 3.

Őszinte tisztelettel:

 

Jelöltjeink lovagias tettei:

 

Erdős Bartha István ny. e. tanárt, író és fordító:

Már ifjú korában is lelkes falukutatást végzett a Nyárád mentén. A marosvásárhelyi református kollégium cserkészcsapatában folytatta önzetlen népdal- és népmesegyűjtését, valamint támogatta az erdélyi Rákóczi és Bocskai hasonló nevű elrománosított családok visszamagyarosítását. A második világháborút hadifogolytábor követte, így csak 1951-ben szerzett mérnöki oklevelet a Budapesti Műszaki Egyetemen. Hajógyári munkája mellett mintegy 25 ezer oldalnyi orosz szakkönyvet magyarra fordítója, és tizedének magyarról oroszra. Államellenes szervezkedés miatt Romániában bebörtönözték, majd a budapesti ÁVH börtönébe került. 1957-ben menekült Svédországba, és megalakította a Bethlen Gábor Cserkészcsapatot, irodalmi kört szervezett és rendszeresen tartott előadásokat. 1964-ig a protestáns egyház malmői gyülekezetének főgondnoka volt. Megkezdte fordítói munkáját, amelynek eredményeként több kiadvány jelent meg. Létrehozta az Erdős Irma ösztöndíjat, amellyel évente két fiatal színésznek nyújt pénzjutalmat, ugyanakkor az elhunyt feleségéről elnevezett emlékgyűrűvel tünteti ki a Székely Színház arra érdemes tagját. Tárgyi adományaival létrehozta a marosvásárhelyi Székely Színház Múzeumát.

 

A kortárs irodalom és művelődés támogatásáért 

Javaslattevő: Ághegy-Liget Baráti Társaság, Tar Károly ekl.

 

Dr. Nagy Mária Lucia, orvos:

Ötvenhatos menekültként Norvégiában fejezte be orvosi tanulmányait, és nyugdíjba vonulásig megbecsült, hivatásának élő, lelkiismeretes belgyógyászként dolgozott. Napi munkája mellett az idősek otthonában teljesített önkéntes gyógyító szolgálatot.   A Norvégiában vegyes házasságban élők közösségének meghatározó alapítója, az 1937-ben alakult Norvég-Magyar Egyesület felélesztője. A szervezet elnökeként a kétnyelvű, kétkultúrájú közösség megteremtője, fejlesztője. A kultúrák és a nyelvek közötti kapcsolatok elkötelezett támogatója. Jellemzően mindkét nyelven érthető-szórakoztató előadásokat, bemutatókat – többek között kórus, tánc, zenekar – szervezésére fordítja figyelmét. Rendszeres látogatója a Magyarországon tanuló norvég diákoknak, így azok hazájukba visszatérve rendszerese látogatói lesznek a civilközösség rendezvényeinek. A norvég-magyar szótár bővítésének szervezője. Az általa szervezett magyar ünnepeken a királyi is megjelent. A társadalmi szervezet negyedévente megjelenő lapjának főszerkesztője, amelyben párhuzamokat keres és talál a két nép történetéből.

 

„A kultúrák közötti kapcsolatok ápolásáért”

Javaslattevők: Alapító Lovagok, Támogatók: Bjørn Frode Ostern nagykövet és Kovács Ferenc mkl. 

 

Tóth Ildikó Irma, népművelő, író:

Gyermekkorában kísérte teológus apját erdélyi néprajzi gyűjtésére. Az erdélyi Mérában indult el mezőségi és kalotaszegi táncokkal meghatározóan népművészeti elkötelezettsége. Számos zaklatott év után húsz éve telepedett le Svédországban, ahol a bevándoroltak gyermekeinek óvodáját vezette, majd az öregek otthonában dolgozott nyugdíjazásáig. A Svédországi Magyar Protestáns Egyházi Közösség helyi gyülekezetének megalapítója és alapítása óta annak vezetője, 1991-tól az egyháztanács titkára. A Magyar Nyelvvédők Egyesületének titkára, nyári táborok, „Ige és anyanyelv” versenyek szervezője. Kiadványokat állított össze a magyar nyelvoktatás érdekében. Tíz éve „Játszóház” névvel indította gyermekfoglalkoztatóját, ahol a magyar kultúra elemeivel is megismerteti a gyermekeket. Több népművelő füzet szerzője, összeállítója. Visszaemlékező könyve az Ághegy Könyvek sorozatában jelent meg.

„A magyar kultúra külföldi népszerűsítéséért”

Javaslattevő: Ághegy –Liget Baráti Társaság, Tar Károly, ekl.

Aktuális szám

Itt a Magyar Liget
új száma
Ághegy melléklettel

Magyar Liget - 2019 / 4.

Lapozó

2016 1. szám lapozható

2016 1. szám lapozható

2015 4-5. szám lapozható

2015 1-3. szám lapozható