Archivum


Könyvtár Göteborgban

 

Melissa blogjáról:

http://melissaofficinalis.blogspot.com

Göteborgi könyvtári tapasztalatok

Az elmúlt két napban dolgozni hívtak a Torslanda Könyvtárba, mert valaki megbetegedett. Ez a könyvtár Torslandán van, ahol a Volvo Gyár meg a Volvo Múzeum. Jómodú fiatal családók költöztek ide, rengeteg gyerekkönyvet kölcsönöznek.

Tegnap délelött egy harmadikos osztály jött kölcsönözni a tanító nénivel. Minden gyerek három könyvet választhatott, amit az osztályban olvasnak. Ezeket három hét múlva cserélik majd ki. Jó volt látni, hogy a gyerekek ismerik a Gyerekkönyvkatalógust. Néhányan azzal jöttek oda hozzánk, és mutatták melyik könyvet keresik. Ezek még olyan új könyvek, hogy a legtöbbjüket más könyvtárból kell megrendelni. A városban lévö húsz kerületi könyvtár ugyanis összedolgozik, és ingyen lehet elöjegyezni a könyveket, amiket aztán a Városi Könyvtárban egy gép szortíroz. Újabban modern kerekes kocsiban hozzák vissza a más könyvtárban leadott és a megrendelt könyveket. Ez irtó muris, mert ahogy fokozatosan egyre több könyv kerül a kocsiba, úgy ereszkedik le az alja, és közben misztikus hangokat hallat. A megrendelt könyveket pedig az olvasók maguk veszik el egy arra kijelölt polcról.

Amióta bevezették az automatás kölcsönzést, azóta arra ösztönzik a könyvtárosok a látogatókat, hogy maguk kölcsönözzenek. Januártól az a szabály, hogy aki nem hozta magával az olvasójegyét, annak 10 koronát kell fizetni, ha az igazolványával szeretne kölcsönözni. Az automatás kölcsönzés terén a könyvtárak különbözö módszert alkalmaznak. Eddig még soha semmilyen szabályban sem tudtak megegyezni. Szóval a hozzánk közeli könyvtárban, ami a városban a második , ”kényszerítik” az olvasót, hogy az automatát használja. Hiába áll ott a könyvtáros a pultnál, és nincs semmi dolga, akkor is az automatához küldi az olvasót.

Az egyik kedves olvasóm azt kérdezte, milyen a kölcsönző automata. Megkértem az egyik kolléganőmet a Torslandai Könyvtárban, fényképezze le.

A könyvtár látogatójának van egy kölcsönző kártyája, ami akkora méretű, mint egy bankkártya. Jár hozzá egy négy számból álló kód. A kártyát az automata nyílásába kell helyezni, majd beütni a kódot. A képernyő pontosan leírja, mikor mit kell tenni. Azután a könyveket az asztalon lévő négyszögre helyezni. Majd kihúzni a kártyát, és akkor kijön a cédula a kölcsönzött könyvek listájával.

A könyvek visszaadásánál elég a könyveket az asztalra helyezni, majd megnyomni a számla gombot, és már jön is a cédula a visszaadott könyvek listájával. Az olvasónak azután magának kell a könyveket az automata melletti könyvtári kocsikra tenni. A más könyvtáraknak küldendő könyveket pedig egy lyukon kell átcsúsztatni. Ilyenkor sárga a szöveg fehér helyett. Torslandán csak kölcsönzésre használják, könyvek és egyéb dokumentumok visszaadására nem.

De ahogy a svédek mondják, egy kép többet mond, mint száz szó. Talán könnyebb elképzelni, ha látod a képet.

 

Kölcsönözz magyar könyveket a

Stockholmi Nemzetközi Könyvtárból!


     Most kaptam egy levelet Gergely Tamástól, a Stockholmi Nemzetközi Könyvtár (Internationella biblioteket) könyvtárosától. Ö vásárolja ott a magyar nyelvű könyveket.
Itt jegyzem meg, hogy éppen most kértem le egy szlovák nyelvű könyvet Báthory Erzsébetről a Nemzetközi Könyvtárból könyvtárközi kölcsönzéssel. Három nap alatt megérkezett Göteborgba. Most éppen új magyar gyerekkönyvek érkeztek a könyvtárba. Felteszem ide Tamás levelét, és az új könyvek listáját.

Magyar könyvek kölcsönzése Svédországban

     Hányan tudják, hogy magyar könyveket lehet kölcsönözni bármelyik svéd népkönyvtárban? Ha a helyi könyvtár a megyei könyvtártól vagy a Stockholmban lévő Internationella bibliotek-től kölcsönöz könyveket -ajánlatos feltüntetni, hogy az olvasó milyen korú és milyen az érdeklődési köre: szépirodalmat vagy inkább szakirodalmat olvas. Ha gyerek vagy fiatal az illető, akkor mi az életkora. Egyéni címeket is lehet kérni a Nemzetközi Könyvtártól a helyi könyvtáron keresztül, de tudni kell, hogy minden rezerváció (előjegyzés) tíz koronába kerül, míg a meg nem nevezett című könyvek csomagja ingyenes. Nyelvtanárok és olvasókörök is fordulhatnak hozzánk, továbbá olyanok, akik most tanulják a magyar nyelvet. A Nemzetközi Könyvtár teljes állománya megtalálható a világhálón a http://www.interbib.se/ címen. Szívesen veszünk ajánlatokat - akár a kölcsönt lebonyolító helyi könyvtár révén, akár egyenesen a következő címen:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Gergely Tamás,

a Nemzetközi Könyvtár alkalmazottja

Új magyar nyelvű könyvek

a Stockholmi Városi Könyvtár katalógusában

Markó Béla: Balázs könyve.

Sulyovszky Sarolta illusztrációival
Jaqueline Wilson: Titkok
Jaqueline Wilson: Mi lesz a csókkal?
Szávai Géza: A Zöld Sivatag vőlegénye avagy Koko Samuék vándorútja.

Meseregény Keresztes Dóra illusztrációival.

Aktuális szám

Itt a Magyar Liget
új száma
Ághegy melléklettel

Magyar Liget - 2019 / 4.

Lapozó

2016 1. szám lapozható

2016 1. szám lapozható

2015 4-5. szám lapozható

2015 1-3. szám lapozható