Archivum

Képzőművészet

Moritz László rovata

 

Győr  után Budapesten is...


sikert aratott a  Karinthyak Skandináviában  című kultúrtörténeti montázs. Ez év szeptember 14-én  az Ághegy  és a MNYKNT (Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága) szervezésében,  Budapesten(Budán Karinthy Frigyes út 22 ) a Karinthy Szalon adott helyet ennek az irodalmi és képzőművészeti megmozdulásnak.
A kiállítók Moritz Lívia svédországban élő és alkotó festőművész  és Karinthy Márton író, színigazgató Újbuda, Horváth Károly igazgató köszöntője után Cservenka Judit a Nyelvünk és Kultúránk főszerkesztője mondott megnyitó beszédet. Kiemelve a Karinthy család eseményekben dús történetét, amit nagy sikerrel elevenített fel Karinthy Márton "Ördöggörcs" című családi regényében. Cservenka Judit külön méltatta a kiállítás irodalmi-képzőművészeti jelentőségét Meleg szavakkal mutatta be a festőművésznő pályafutását, tanárait és immár ezt a tízedik egyéni kiállítását .A  Moritz Lívia által festett 27 kép méltó színben és felfogásban ábrázolja azokat az immár irodalomtörténeti helyeket Stockholmban, ahol irodalmunk nagy alakja Karinthy Frigyes megfordult., agyműtéte alkalmával 1936-ban.( Vörös Kunyhó, Saltsjöbaden Hotel, Városháza, Lovagok öble -Ridarfjarden stb)Ezen túlmenően látható a fjord mélykék színei által beragyogott szőke szépség, Nini, a család"norvég" ágából, Karinthy Frigyes unokahúga aki a magyar eredetéhez is ragaszkodó a magyar nyelvet jól beszélő norvég rokont testesítette meg. A festmények színpompás világa hű képet ad a Skandináv tájak gyönyörű színvilágáról.
A megnyitó beszédet  követően Kovács Sándor zongoraművész (Kolozsvár) Edvard Grieg zongoradarabját (egy norvég tánc) játszotta. A zenei intermezzo után Karinthy Márton szólt a tisztelt jelenlévőkhöz. Regénye az "Ördöggörcs" megírásának körülményeiről és a családi regény címe és témája alapján festett Lidércnyomás( Homage a Karinthy Márton)képről beszélt, meleg köszönettel a kép festője iránt. A továbbiakban eddig ismeretlen oldalról is megvilágította  a család egyes tagjait, például apai nagyanyját, Böhm Arankát, őszinte és humorral telített  anekdotákban  mutatta be, rámutatva, hogy Böhm Aranka az akkori idők pletykáinak ellenére egy igen erős a családjáért küzdő, mellette kiálló egyéniség volt.  A műsor következő számában Rajhona Ádám, a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett, Jászai Mari díjas, a Vígszínház színésze olvasott fel részleteket az "Ördöggörcsből" nagyszerű előadásban, amit nagy tapssal jutalmazott a hálás közönség. Moritz Lívia  megköszönte a résztvevőknek, a fáradságot és érdeklődést, a Budai  Önkormányzatnak, hogy  a kiállításnak helyet adott és a jelenlévő önkormányzati vezetők megtisztelő jelenlétét. Horváth Károly igazgató felhívta a szép számban jelenlévők figyelmét, hogy az egyik mellékteremben láthatók azok a montázsok és képek amelyek Karinthy Márton "zarándoklásait" örökítették meg a svéd fővárosban, azokon a helyeken ahol  Karinthy Frigyes a nagyapja, megfordult. A fotókat Hegedüs Zsolt (Stockholm) készítette. A harmadik teremben a TV képernyőjén Karinthy Márton stockholmi előadásokon való részvételei láthatták  az érdeklődők.
Befejezésül Kovács Sándor egy gyönyörű Bartók  zongoradarabbal búcsúzott, amit
hosszantartó tapssal  díjazott a közönség.  A nagyszámban megjelentek azt bizonyítják, hogy van érdeklődés ilyenszerű irodalmi, képzőművészeti -zenei -kulturális eseményre. Az Ághegy - MNYKNT szervezésében további  bemutatások szerepelnek más magyarországi városokban,   öszhangban Kara Ákos, Győr -Moson-Sopron megye alelnőkének kérésével, hogy  tegyük lehetővé minél több egyén számára ezen értékek megtekintését.

Aktuális szám

Itt a Magyar Liget
új száma
Ághegy melléklettel

Magyar Liget - 2019 / 4.

Lapozó

2016 1. szám lapozható

2016 1. szám lapozható

2015 4-5. szám lapozható

2015 1-3. szám lapozható