Archivum

Iskola

  

KÜLFÖLDI MAGYAR CSERKÉSZSZÖVETSÉG

HUNGARIAN SCOUT ASSOCIATION IN EXTERIS Ÿ ASOCIACION SCOUT HUNGARA EN EL EXTERIOR Ÿ UNGARISCHER AUSLANDSPFADFINDERBUND

2850 Route 23 North, Newfoundland, New Jersey 07435, U.S.A., telefon: (973) 874-0384, drótposta: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

AZONNALI KÖZZÉTÉTELRE                                                                                     Kapcsolattartó:    Lendvai-Lintner Imre

2012. április 16.                                                                                                                Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.       

 

KMCSSZ SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ

 

Los Angeles-i Nemzetközi Cserkésznap 2012-ben

 

2012. március 17-én megtartottuk a már hagyományossá vált évi nemzetközi cserkésznapot a Szent István templom Láni Mátyás atya teremben.  Eredetileg az eseményt a La Crescenta városban lévő Crescenta Valley Community Parkban szerettük volna megtartani, de a hideg, szeles, esős időjárás miatt bentre, egy terembe kellett az utolsó napokban áttenni az eseményt.

Annak ellenére, hogy a találkozóhelyet áttettük az esemény előtt 2 nappal, és aznap kellemetlen időjárás volt, szép számmal jelentek meg a cserkészek és vendégek.  Körülbelül 140 magyar, lengyel, litván, örmény és BSA amerikai cserkész vett részt a félnapos programon a Szent István templomban.  Magyar oldalról, a 8-as számú Juliánus Barát (Kass Pál cspk.), a 17-es számú Könyves Kálmán (Latkóczy-Osváth László cspk.) és 49-es számú Árpádházi Boldog Erzsébet (Baltay Julcsi cspk.) cserkészcsapatok szerepeltek.  A cserkészek mellett jelen volt kb. 35-40 vendég és szülő is.

A program egy módosított zászlófelvonással és a különböző nemzetiségű cserkészindulók eléneklésével kezdődött.  Utána pedig négy kiscserkész és négy nagycserkész állomásra osztva, két óráig ügyességi és nemzeti tudást terjesztő versenyeken vettek részt a cserkésztagok akadályverseny módra.  Mindegyik őrs magyar, lengyel, örmény és litván cserkészekből állt, így a cserkésztagok jobban megismerhették egymást.  Itt meg kell említenem, hogy a magyar cserkészvezetők által megszervezett állomások nagyon jól működtek.

Az akadályverseny után mindenki vacsorázott.  Mivel az örmények voltak a vendéglátók („host nation”) ebben az évben, a vacsora jó részét ők készítették.  Nagyon jól esett a meleg főtt étel a szeles, esős nap végén.  Vacsora után pedig tábortüzet tartottunk bent a teremben, ahol mindenki sokat nevetett és énekelt.  Népdalok eléneklése mellett több tábortüzi mókát is bemutattak a cserkészek.

Ami az esemény történelmét illeti, az első nemzetközi cserkésznapot 38 évvel ezelőtt, 1974-ben tartották meg Los Angeles-ben.  Még a 70-es évek elején egy Bob Stoessel nevű BSA amerikai cserkészvezető és egy Vladimir Baleika nevű cseh cserkészvezető megalapították az „International Fellowship of Former Scouts and Guides” nevű szervezetet, amelyhez csatlakoztak magyar, litván, lengyel, észt, cseh és lett cserkészek.  Ez a csoport 1974-ben megszervezte az első nemzetközi cserkésznapot.  5 évvel később orosz és ukrán cserkészek is csatlakoztak, valamint BSA és GSA cserkészek.

Sajnos, ahogyan az évek teltek, több etnik cserkészcsoport kiesett az eseményből, sőt rendszeres működésük teljesen megszűnt Dél-Kaliforniában.  És ma csak négy etnik csoport, a magyar, lengyel, örmény és litván maradt meg.  Az örmények 2005-ben csatlakoztak először, és azóta lelkes pártolói ennek az eseménynek.  Talán az ukránokat, akik az elmúlt években csak egyszer vettek részt, az ötödik csoportnak lehet számítani.  1974-től 2002-ig a nemzetközi cserkésznapot mindig bent, általában egy templom termében tartották meg.  De 2003-ban a Los Angeles-i magyarok vakmerően ezt megváltoztatták és a nemzetközi cserkésznapot áthelyezték kintre, amikor is egy parkban szervezték meg.  Ennek olyan nagy sikere volt, hogy a következő évben, 2004-ben, kétszer annyi cserkész jelent meg az eseményen.  Máshogyan megfogalmazva, mindenki nagyon jónak találta azt, hogy a rendezvényt egy parkban tartjuk meg.  Jövőre is, ha az időjárás megengedi, akkor kint a parkban fogjuk azt megtartani.

A nemzetközi cserkésznap többféle módon is pozitív a cserkészek számára, de talán a legnagyobb előnye az, hogy a mi tagjaink látják, hogy vannak más nemzetiségű cserkészek is, akik épp olyanok, mint mi magyarok.  Látják, hogy ők is olyan gonddal küzdenek, mint mi, hogy ők is próbálják mindenféle módon tovább fenntartani az etnik identitást.  És hát persze sok új barátság született a nemzetközi cserkésznapon. Már alig várjuk mindannyian a jövő évi Los Angeles-i nemzetközi cserkésznapot!

 

 

Latkóczy-Osváth László, Hollywood, Kalifornia

KMCSSZ sajtószolgálata

 

További információért, kérjük, forduljon a Külföldi Magyar Cserkészszövetség sajtóirodájához:

2208 Gates Court, Morris Plains, NJ 07950, U.S.A.

Tel: (+1-703) 424-6755

Internetes honlapunk:  http://www.kmcssz.org

Aktuális szám

Itt a Magyar Liget
új száma
Ághegy melléklettel

Magyar Liget - 2019 / 4.

Lapozó

2016 1. szám lapozható

2016 1. szám lapozható

2015 4-5. szám lapozható

2015 1-3. szám lapozható