Archivum

Idegenlégió

Tudósítás az idegen-légióból

 

(a képen: Veteránok)

 

Ha valaki megkérdezné, mi is az idegenlégió és miféle emberek képezik, röviden ezt válaszolhatom:

A francia idegenlégió 1831-ben született meg Louis –Philippe király dekrétuma által, ami röviden így szólt:

Légió alakul idegenekből, neve idegenlégió.

Szükség volt rá, mert az afrikai gyarmatokat « békésíteni » kellett. Tudni kell, hogy a hatvanas évek elejéig az idegenlégió gyarmati hadtest volt, nem volt köteléke a kontinensen működő hadtestnek. Megalakulásától fogva 35000 idegen adta életét a különböző csatákban, ezért is oly népszerű a jelszava „Legio Patria Nostra”, amit gondolom, nem kell lefordítanom. Az idegenek, akik Franciaország fiai lettek, nem a kapott, hanem az áldozott vér által találtak hazára. Magyar létemre még a trianoni szerződést is elhessegettem magamtól.

Az idegenlégió az egyetlen szervezet, mely az első szerződés aláírásától a nyugdíjas katona elhalálozásáig keblébe fogad. Az újoncokat, akinek senkije sincsen ebben idegen országban, a marseille-i pihenő központ centrum kecsegteti, fényes termeivel, sokféle szórakozási lehetőséggel Malmous-queban. A volt légiósok és a nyugdíjasok ugyancsak az ország déli részen, Pouyloubierben találhatnak otthont teljes és ingyenes ellátással. Egyedülálló hadtest ajánl új kezdetet és személyazonosságot azoknak, akik valami miatt elfelejteni vagy újrakezdeni akarják életüket.

 

(a képen: Három székely Afrikában)

 

Tizenhét évestől a negyvenesekig toborozzák a katonákat. Nős ember nőtlenné válik, és ha akarja, a nevét is megváltoztatják. Olykor, ha akarja, ha nem. Miért? Azért, hogy megvédjék. Azokon, akiknek kisebb vagy nagyobb bajai voltak civil életükben, csak így lehet segíteni.

Az idők változnak, régebben felvettek mindenféle bűnöst, nem sokat kérdezősködtek, ha aláírtad a szerződést. Manapság Aubagneban (Marseille mellett) határoznak, hogy a több mint százhúsz nemzetiségű jelentkező közül kit szerződtessenek és kit nem.

A történelem során sokan politikai okok miatt keresték a légiót. A húszas években fehéroroszok, a második világháború után németek, 56-ban magyarok, 68-ban csehek és szlovákok. Most a határok szabadok Európában, a legtöbben kalandot és gazdasági jólétet keresnek, ezért jelentkeznek a légióba.

(a képen: Harcban)

Három hét leforgása alatt születik a légiós újonc. Interpol- és orvosi vizsgálat, valamint sikeres pszichotechnikai teszt után körülbelül minden nyolcadik felvételiző kap zöld utat. Aztán irány Castenaudary, ahol a kiképző ezred állomásozik. Négy hónap után végre feltehetik a fehér „képit” amely jellemző a légióra. Ez a csákó  valamikor barna volt, de az afrikai napsütés, a sok mosás és kefélés által világossá változott, a múlt század harmincas éveiben már a jellegzetes fehér színben gyártották.

Tizenkilenc éves koromban a budapesti francia nagykövetségről Metzbe irányítottak, ahol Tóth altisztnél jelentkeztem.

Tizennyolc és fél év szolgálat után zászlósként könnyű szívvel mondhatom, hogy megérte.

Balkáni, afrikai és dél amerikai kampányaim alatt világot is láttam, persze nem turista szemmel…

De ez már életemnek egy másik fejezetéhez tartozik.

A szerző

 

Tar Charles Imre

Aktuális szám

Itt a Magyar Liget
új száma
Ághegy melléklettel

Magyar Liget - 2019 / 4.

Lapozó

2016 1. szám lapozható

2016 1. szám lapozható

2015 4-5. szám lapozható

2015 1-3. szám lapozható