Archivum

Látogatók



United States 64.6%United States
Hungary 17%Hungary
Sweden 6.6%Sweden
Denmark 3.7%Denmark
Romania 2.2%Romania
Ukraine 1.7%Ukraine
Norway 1.4%Norway
Russian Federation 0.9%Russian Federation
France 0.7%France
Israel 0.2%Israel
United Kingdom 0.2%United Kingdom
Switzerland 0.2%Switzerland

Tegnap: 1
Múlt hét: 26
Mostani hónap: 48
Múlt hónap: 302
Összesen: 448


Lapunk fotóriporterét és honlapjaink új gondozóját ajánljuk olvasóink figyelmébe.

 

Székely János önmagáról:

1970-ben születtem Budapesten. 2004-óta fotózom, kipróbáltam magam a fényképezés sokféle műfajában.  Kedvenc műfajom a modellfotózás. A Csepeli Réti Pál fotóklub tagja vagyok. Több alkalommal jártam Svédországban rokonaimnál, ahol lubickolok a fotótémákban, gyalog, kerékpáron, gépkocsin, vonaton járom a vidéket, Svédország elbűvölt kultúrájával, természeti szépségeivel. Munkáimról talán felismeri az olvasó többek között a lundi, a lommai, az igelösai, malmői tájat, a Svenstorp, Örtofta és a Viderups kastélyt. A márciusi fény közel sem fotósbarát mégis van egyfajta hangulata a képeknek, júniusban a csodálatos svédországi zöld vidámabbá varázsolja a tájat. Ez kedvez az általam kedvelt infravörös felvételeknek, melynek technikáját szívesen megosztom olvasóinkkal:

A felszerelésem 3db Nikon D200 típusú 1db Nikon D3100 típusú digitális és 2db Nikon filmes (analóg) fényképezőgépből áll. Az egyik digitális fényképezőgépemet átalakítottam az infravörös fényképek készítéséhez. Optikát az extra nagy látószögűtől a teleoptikáig használok. Analóg fényképezőgépet csak erősen indokolt esetben veszek elő, mert az előhívása költséges. Egyetlen nagy előnye a jelenlegi digitális fényképezőgépeimhez képest, hogy teljes Leica méretű képet készít, tehát nem változik meg az optika látószöge. Az infravörös sugárzás az emberi szem számára nem látható azonban számos állat, köztük a rovarok és a madarak képesek érzékelni. Én a látható és a közeli infravörös tartomány határán a 720 nm infravörös tartományban készítem a fotóimat. A falevelek 70%-ban verik vissza a Nap fényét, így azok szinte világítanak a fotókon. Egy hagyományos fotónál az árnyékban látható levelek egybefüggő sötét „foltot" képeznek, míg az infravörös tartományban a fény tükröződésének köszönhetően szépen kivehető az árnyékban lévő falevél rajzolata. Ezt szemlélteti Svédország albumomban az a két felvétel, amit az ezer méter hosszú fasorról készítettem. A két kép nem egy napon készült, de azonos napszakban.

 

Svédország fotóalbum megnyitása

 

2008-ban a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége MAFOSZ Szalon okleveles különdíját kaptam Munkanap vége című alkotásommal. A pályázatra 60 tagszervezet 559 szerzőjétől 1026 alkotás érkezett.

2009-ben a Magyar UNESCO felkérésére néhány bizottsági ülést fotóztam, majd a Magyar UNESCO Bizottság bemutatkozó kiadványához, az Eötvös Loránd Tudományegyetemről készítettem felvételeket.

2010-ben a MAFOSZ Szalonra beküldött fotómmal továbbjutottam, a Berobbanás címmű munkám díjazták. 

2012 -ben a Microsoft corp. egyik fotómat két évig reklámanyagnak bérli. A lundi egyetem könyvtáráról készült felvételemmel Svédországot képviselem az új Windows 8 projektben.

 

További képek, információk a weboldalamon:

http://amdazerg.info

http://amdazerg.info/piwigo

Aktuális szám

Itt a Magyar Liget
új száma
Ághegy melléklettel

Magyar Liget 22 évfolyam
90. szám - 2019 /1

Ághegy II. sorozat 11. szám
2019/1. szám

 

Lapozó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2016 1. szám lapozható

 

 

2016 1. szám lapozható

 

2015 4-5. szám lapozható

 

2015 1-3. szám lapozható