Archivum

LátogatókHungary 42.5%Hungary
United States 29.1%United States
Sweden 10.4%Sweden
China 3.7%China
Russian Federation 3.7%Russian Federation
Norway 2.9%Norway
Romania 2.2%Romania
Switzerland 1.4%Switzerland
Ukraine 1.4%Ukraine
Croatia 0.7%Croatia
Australia 0.7%Australia
Canada 0.7%Canada

Ma: 1
Tegnap: 1
Mostani hét: 8
Múlt hét: 12
Mostani hónap: 34
Múlt hónap: 76
Összesen: 181


„Az iskolák fölöttébb szükséges voltáról”

 

A nyugati régióban Svédországban jónak mondható az anyanyelvi oktatás, de az Európai Unióban jobb is lehetne. Mert kell! Folytatjuk sorozatunkat. Nevelők, szülők tanulságos hozzászólásait reméljük és várjuk.

 

 

 

Gyilkos egyén

 

vagy kollektív gyilkosság

 

 

 

Tegnap szólott Maci, ma Marika a finnországi, iskolai lövöldözésről. Tegnap futólag belepillantottam egy cikkbe. Ami megragadta a figyelmem, az egy rendőr hitetlenkedése volt, hogyhogy ilyen megtörténhet FINNORSZÁGBAN ????

 

Persze, egyből felment a cukrom. Miért ne történhetne pont ott is meg, ugyanúgy, mint bármelyik másik sarkában a világnak. Még mindig nem ébredt tudatára a finn társadalom, hogy a rendőrállam jelenthet ugyan egyfajta biztonságot, de nem pótolhatja a családot, a törődést, az egymásra figyelést. Egy olyan országban, ahol az emberek közötti mindenfajta kommunikálás mindig is a minimális szinten volt, nem nehéz a 21. században elfutni a teljes elvadulás felé.

 

Közösség, meghittség, melegség, közvetlenség és nyitottság már csak olyan elvétve található, hogy, ha véletlen ilyenre bukkansz, két hétig erről zengedezel. Az elidegenedés, az önálló pályákon keringésbe belebolondulás, a megfelelő felnőtt ember támaszának hiánya egyre gyakrabban fog ilyen esetekhez vezetni.

 

Egy másik cikkben a 18 évesen 8 embert lelövő srác írásaiból idéztek. Szabadon idézek, fordítok: „a társadalom túlértékelt, az elmaradott tömeghez képest én valóban istenszerű vagyok, egyelőre csak a sulimat választottam ki, de tettem igazából a politikusokat és más, sokkal mélyebb rétegeket céloz, túl szűklátókörűek vagytok, hogy megérthetnétek,
eljön a nagy megszabadulás napja, amikor az okos emberek igazán szabadok lehetnek"

 

Ki nem gondolkodik így néha, főleg tini korban, s ha olyankor nincs mellette valaki (szülő, tanár, idősebb barát), aki egy kicsit az orrára koppintson és megrázza és alázatra tanítsa, akkor ne csodálkozzunk, ha a sok kis Hitler ön-rendelkezik és ilyen módon akarja megváltani a világot.

 

Kétlem, hogy a szülőknek vagy tanároknak halvány sejtésük lett volna még csak nem is arról, hogy ki a fiúk, hanem csak arról, hogy vannak-e félelmei, szeret-e, milyen bugyrokba merül el magányos farkas életében.

 

Na, de a 20. század után nem értem, hogy képesek csodálkozni az ilyen eseteken az emberek. Mindenki mossa kezeit és gyilkos egyénről beszél, amikor már rég a kollektív gyilkosság őrületében élünk, te is, én is, más is.

 

Gergely Edo

Aktuális szám

Itt a Magyar Liget
új száma
Ághegy melléklettel

Magyar Liget 21 évfolyam
87. szám - 2018 / 1

Ághegy II. sorozat 8. szám
2018/2. szám

 

Lapozó

 

 

 

 

 

 

2016 1. szám lapozható

 

 

2016 1. szám lapozható

 

2015 4-5. szám lapozható

 

2015 1-3. szám lapozható