Archivum

Aggódás a klímáért

Segítség - aggódom a klímáért

Várok a buszra, de késik és mínusz 12 fok van. Fázom s emellett még állandó klímaaggódásom van, mi lesz a környezetemmel? Rajtakapom magam, hogy politikailag teljesen hibás gondolatom támad. Bűnös gondolat, de titokban azt mondom magamban, nem bánnám, ha Földünk hőmérséklete két fokkal emelkedne. Még akkor is mínusz tíz fok lenne, észre se vennénk, mi történt.

    Mi emberek éppúgy élünk, dolgozunk a trópusokon plusz 40 fokban, mint az Antarktiszon vagy Szibériában mínusz 40 fokban. Azaz, különösebb probléma nélkül, 80 fok különbséget bírunk ki. Miért ne tűrne el, a világ legalkalmazkodóbb élőlénye, két fok globális hőmérsékletemelkedést?Ha a „sok beszéd - kevés tett” programot folytatjuk, egyik klímakonferencia után a következővel, akkor félő, hogy nem sok történik majd. Lehetne azonban egy-két konkrét dolgot javasolni:

1. Meg kellene magyarázni a politikusoknak, hogy különbség van mérges gázok és a CO2 között. Mert vezető politikusoktól is hallani olyat, hogy „mindent meg fogunk tenni, hogy a CO2-t, ezt a mérges gázt csökkentsük“. A valóban mérges gázokat, mint a kéndioxidot és a nitrogénoxidokat lényegesebben könnyebb kiszűrni, mint a növényeket éltető CO2 gázt. Autóink katalizátora jól illusztrálja kicsiben a kimagázok elleni törekvéseket: A nitrogénoxidokat visszafogja, de a CO2-t kiengedi a szabadba.

2. A részecske-szennyeződés ellen kellene nemzetközileg fellépni. A szénerőművek szűretlenül bocsájtanak ki finom koromszemcséket, lassan megtöltik az egész atmoszférát. Ilyen kormot találni a sarki jégen. Vannak klímaszakemberek, akik állítják, hogy ha van olvadás a sarkokon, akkor ezt, a hő abszorbeáló hatása miatt, a finom korom okozza.

 

Hiszen a hőmérséklet nem emelkedett. Al Gore drámai filmjében a jégfalak omlását inkább ez okozhatja, mint a nem létező hőemelkedés. Nyugat segíthetné füstszűrők felszerelésével a kínai, az indiai szénerőműveket, ahonnan ez a fajta szennyeződés nagy része származik.

3. Hagyjuk abba a kísérletezést a CO2 raktározásával.

Norvégiában komoly kísérletek bizonyították, hogy ezt a gázt meg lehet fogni s be lehet pumpálni földalatti raktárokba, például egy kiürült olajmezőbe. Ilyen a Sleipner-mező. Ugyanilyen kísérletek folytak jó eredménnyel a Szaharában is. A baj csak az, hogy mindez hihetetlenül energiaigényes és drága. Az is baj, hogy nincs minden országnak üres olajmezeje. Szép szavak helyett ezért engedte meg a norvég Parlament 2008-ban, hogy az évi CO2 kibocsájtás újra nőjön. Növekszik is évente Norvégiában, és az egész világon.

4. Nemzetközi összefogást igényelne, hogy megállítsák a trópusi erdők irtását, hisz azok a legjobb CO2 abszorbeálók.

5. Állítsák le a biodízel, bioetanol, azaz bioüzemanyag használatát!Technikailag ezek jól használhatók és nagyon népszerűek voltak, különösen az USA-ban, az 1900-1930-as években. Időben belátták, hogy ezek is ugyanazokat a kipufogógázokat termelik, mint a kőolajszármazékok, másrészt pedig óriási területet vesznek el a mezőgazdaságtól. Hogy ez az ötlet 100 év múlva újra felbukkant, csak azt jelentheti, hogy a politikusok nem értenek sem a kémiához, sem a világ élelem ellátásához.

6. Végül követelhetné a társadalom, hogy a klímaproblémákkal foglalkozó szakemberek elemezzék az esetleges felmelegedés pozitív hatásait is.

Mert erről eddig szó sem esett. Például igaz-e, hogy a felmelegedés hatására a fák magasabbra kúsznak fel a hegyeken? Akkor több fa lesz, azaz több CO2 - fogó?

A zöld öv a sarkok felé fog terjeszkedni? Akkor a gabonafélék is jobban megteremnek északabbra, azaz több élelme lesz a Föld növekvő lakosságának.

Ha melegebb lesz, akkor kevesebb fűtőanyag is kell.

Igaz mindez? Hol van csak egyetlen pozitív kiértékelés is? Miért csak a riasztó jelek kapnak teret?

Ilyesmik járnak fejemben, amíg a buszra várok. Kicsit szégyellem magam, hogy nem vagyok buzgó tagja a klímafelekezetnek. Bár milyen felekezet ez?! Nagy SUV autók suhannak el mellettem, talán egy klímagyűlésre mennek?

 

Oslo, 2010.

Borka László

 

Aktuális szám

Itt a Magyar Liget
új száma
Ághegy melléklettel

Magyar Liget - 2019 / 4.

Lapozó

2016 1. szám lapozható

2016 1. szám lapozható

2015 4-5. szám lapozható

2015 1-3. szám lapozható