Archivum

LátogatókHungary 46.1%Hungary
Slovakia 10%Slovakia
Sweden 8.2%Sweden
United States 6.8%United States
Canada 5.9%Canada
Romania 3.6%Romania
Norway 3.6%Norway
 2.7%
Russian Federation 2.2%Russian Federation
Denmark 2.2%Denmark
Germany 1.8%Germany
Ukraine 1.3%Ukraine
United Kingdom 0.9%United Kingdom
Greece 0.9%Greece
Italy 0.9%Italy
France 0.4%France
Austria 0.4%Austria
Israel 0.4%Israel
Belgium 0.4%Belgium
Czech Republic 0.4%Czech Republic

Ma: 1
Tegnap: 2
Mostani hét: 1
Múlt hét: 20
Mostani hónap: 46
Múlt hónap: 101
Összesen: 287


Művelődés

Bartha István rovata


„Színház a Cethal hátán”

Átadták az Erdős Irma-ösztöndíjakat


          Jó néhány esztendeje ezzel az eseménnyel indítja új idényét a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat, joggal vált hagyományos évadnyitó rendezvénnyé ez a dr. Bartha István kezdeményezte díjátadó ünnepség. A jelek szerint a közönség is ragaszkodik hozzá, szerda este pótszékeket kellett hozni a Nemzeti Színház Kistermébe. A szervezők nevében az ezúttal is jó formában levő Nagy István műsorvezető és Kövesdy István művészeti igazgató ebből kiindulva fejezte ki reményét, hogy a nézők a 2010–2011-es szezonban a társulat mellé állnak és folyamatosan kitüntetik figyelmükkel előadásaikat.
          Kövesdy a jeles kortárs drámaíró, Hubay Miklós egyik művének a címét – Színház a Cethal hátán – kölcsönözve beszélt arról, hogy szeretnék, ha nem cethalban vagy cethal hátán, hanem az eddigieknél jobb körülmények között tudnának minél jobban megfelelni a közönség elvárásainak. Ezeket az idén a derű, a vidámság jegyében sokat ígérő vígjátékokkal próbálják szolgálni.
          A 2010-es Erdős Irma-ösztöndíj és -emlékgyűrű díjátadó ünnepség hetedszer idézte fel a marosvásárhelyi színjátszás egyik szép fejezetét, a Székely Színház és méltán ünnepelt színésznője emlékét.
          Dr. Erdős Bartha István megosztotta gondolatait a hallgatósággal, majd filmvetítés következett, mely segítségével Erdős Irma és férje 1993-as marosvásárhelyi és nyárádszeredai fellépésének emlékét idézték.
          Az Erdős Irma-emlékgyűrűt, amit a művésznő valamelyik kedves pályatársa, volt tanítványa vagy híve szokott kapni, idén Járay Fekete Katalin újságíró, lapunk nyugalmazott szerkesztője vehette át, aki egy időszakban mondhatni „krónikása volt a művésznő pályájának.
          Az idei Erdős Irma-ösztöndíjat, mellyel dr. Bartha István a pályájuk kezdetén lévő, sikereket felmutató ifjú színészeket kívánja támogatni, a Tompa Miklós Társulat két ifjú művésze: Korpos András és Meszesi Oszkár érdemelte ki. Az elmúlt évadban mindketten szép sikereket értek el a Tompa Miklós Társulat kötelékében. A díjazottak részleteket olvastak fel a művésznőről szóló emlékkötetből.
          Az elismerésekkel együtt járó emlékplakettet Hunyadi László szobrászművész készítette, aki maga is jelen volt a rendezvényen, őt is a közönség tapsa köszöntötte.
          A díjátadás után a Tompa Miklós Társulat művészei: Balázs Éva, Fülöp Bea, László Zsuzsa, Korpos András, Bartha László Zsolt, Bokor Barna, Györffy András és B. Fülöp Erzsébet magyar költők verseit szavalták el. Az eseményhez méltó hangulatos, de tartásos műsort Kövesdy István rendezte.
          Az ünnepségen a Tompa Miklós Társulat művészei felköszöntötték dr. Bartha Istvánt, aki nemrég ünnepelte születésnapját. (nk)

Aktuális szám

Itt a Magyar Liget

új száma

Magyar Liget 21 évfolyam

86. szám - 2018 / 1

Lapozó

 

 

 

 

 

2016 1. szám lapozható

 

 

2016 1. szám lapozható

 

2015 4-5. szám lapozható

 

2015 1-3. szám lapozható